Zlatna groznica: Otkriveni dragocjeni metali, kreće mega-projekt za BiH

0

Firma Adriatic Metals, koja posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda na pojedinim lokacijama općine Vareš, objavila je spektakularne rezultate probnih bušotina, prenosi The West Australian.

O važnosti ovog otkrića iz perspektive investitora najbolje govori podatak da su na australskoj berzi ASX dionice Adriatic Metals skočile za oko 100% u posljednje dvije sedmice nakon objave ovog otkrića iz Vareša.

Adriatic Metals objavila je da su s dubine od više desetaka metara probnih bušotina izvađeni uzorci rude koje je ova kompanija opisala kao “koktel visokokvalitetnih minerala”.

Naime na lokalitetu Rupice uzorci su pokazali da jedna tona iskopanog matrijala sadrži: 4,6 grama zlata, pola kile srebra, 0, 9% bakra, 7,7% olova, 10,8% cinka i 46% barita (osnovne rude barija).

Uzbudljivi rezultati

Predsjednik kompanije Adriatic Metals, Geraint Harris je pritom kazao: “Rezultati su uzbudljivi na više različitih načina. Kao prvo, otkrili smo da mineralizirani sloj vjerovatno seže dublje nego što smo mislili, a kao drugo kvaliteta rude se pokazala kao izvanredna gledajući sastav baznih i plemenitih metala”.

Adriatic Metals je u maju ove godine počela s projektom bušenja ukupno 15 kilometara raznih bušotina, isprva se fokusirajući na istraživanje sjevernog dijela nalazišta Rupice. Nedavna geofizikalna elektromagnetska mjerenja dala su naznake da se sistem nalazišta polimetalnih ruda Rupice širi na sjeverozapad, a što je potvrđeno nedavnim rezultatima bušenja.

Jedan kilometar jugoistočno od lokaliteta Rupice, na otprije poznatom nalazištu Juraševac, Adriatic je izmjerila koncentraciju zlata od 3,5 grama po toni uzorka, uz 339 grama srebra po toni, 12,2% olova, 19,4% cinka i 7,3% bakra.

Na temelju ovih podataka postoje naznake da su lokaliteti Rupice i Juraševac geološki povezani u jedan veći sistem i da kvalitetne rude ima i na prostoru između.

Kompanija Adriatic se nada da ce ovi rezultati ukazati na ekonomsku isplativost otvaranja rudnika nekih od pronađenih minerala: zlata, srebra, olova, cinka, barita – ili možda svih odjednom!

Ulog od 10 miliona eura

Dnevnik.ba neslužbeno saznaje da je jedna firma (op.a. vjerojatno ova) uložila 10 miliona eura u istraživanje ovog područja. Načelnik Vareša Zdravko Marošević rekao je u izjavi za Dnevnik.ba da se radi o starim Energoinvestovim rudnicima i najavio mogući mega-projekt.

“To je nastavak rudarenja bivšeg Energoinvestovog rudnika. Po našim saznanjima, to je mega-projekt za BiH a sam Vareš bi krenuo u snažni gospodarski razvoj“, rekao je Marošević.

Varešani optimistični

Ljudi u Varešu optimistični su i nadaju se da bi grad od ovoga mogao zaživjeti. Kažu nam kako BiH općenito treba čudo, tako i samom Varešu, a najava ‘zlatne groznice’ mogla bi biti to čudo, piše Dnevnik.ba. 

Podsjetimo da je, kako je BiznisInfo ranije pisao, najveći australski proizvođač bakra, kompanija Sandfire u maju ušla u vlasničku strukturu i sklopila posebno strateško partnerstvo s firmom Adriatic Metals. To dovoljno govori o ozbiljnosti ovog projekte.