Kreveti iz Živinica sve traženiji u regionu i Evropi

0

Živinička firma BENF Company iz godine u godinu postiže sve značajnije rezultate. Stalno unapređenje procesa proizvodnje redovni je zadatak menadžmenta firme. Prošle godine nabavljene su nove sušare, a ovih dana u hale BENF Company stigla je moderna lakirnica.

Direktor Ismet Hodžić kaže da će firma 14. jula obilježiti svoju prvu deceniju postojanja i uspješnog rada na proizvodnji namještaja od bukovog masiva. Proizvode razne vrste kreveta i plasiraju ih na strana tržišta.

Najveću investiciju do sada izdvojili su za nabavku lakirnice, čija je vrijednost 65.000 eura, od proizvođača Cana Turska.

– Za novu lakirnicu smo se opredijelili zato što nas radnici napuštaju, a ova moderna mašina štedi na radnoj snazi, tako da je višestruko korisna. Povećali smo produktivnost i poboljšali kvalitet proizvoda – kaže Hodžić za Živinice.ba.

Brojna strana tržišta

BENF Company zapošljava 44 radnika. Osim na domaće tržište, proizvodnja se plasira na tržišta Hrvatske, Austrije, Njemačke, Srbije i Švicarske. Poteškoće domaćih proizvođača namještaja najizraženije su po pitanju obezbjeđenja sirovine!

– U posljednje vrijeme poboljšano je snabdijevanje sirovinom iz domaćih šumarstava, ali još uvijek dio uvozimo iz Hrvatske. Imamo savremene pogone za sušenje, jer smo prošle godine nabavili dvije sušare, kapaciteta po 30 m3, automastske su i od najpoznatijeg proizvođača Nigos iz Niša, tako da je kvalitet kreveta koje radimo na najvišem nivou, zbog čega imamo sve više narudžbi iz inostranstva – objašnjava Hodžić, prenose Živinice.ba.