Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Kada ćemo savremenom magistralom ići do Neuma, koja renomirana njemačka kompanija iz oblasti autoindustrije pokreće proizvodnju u BiH, koja bh. planina dobija resort vrijedan 50 miliona KM, gdje će se graditi nova sarajevska žičara, koja firma je dobila posao štampanja glasačkih listića…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Posao od 805 hiljada KM: Glasačke listiće štampat će sarajevska firma

Centralna izborna komisija BiH je donijela Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, kojom se Okvirni sporazum za nabavku usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića za Lokalne izbore 2020. godine dodjeljuje ponuđaču “Unioninvestplastika” Sarajevo.

Ponuđaču „Unioninvestplastika“ Sarajevo će, nakon pravosnažnosti navedene odluke i nakon što budu ispunjeni zakonski uslovi, biti dodjeljen okvirni sporazum na ukupnu vrijednost u iznosu od 688.485 KM bez PDV-a, odnosno 805.528 KM sa PDV-om, na period do dvije godine.

  1. Nova sarajevska žičara imaće 40 kabina i koštati 20 miliona KM

Video sa detaljima o žičari od Betanije prema Nahorevskim brdima predstavljen je ove sedmice. Projekat žičare Betanija – Nahorevska brda predviđa tip “detachable” gondole i ukupnu dužinu trase od oko 2,5 km.

Brzina kretanja žičare biće do 6 metara u sekundi a nominalni kapacitet 1.400 putnika na sat. Broj kabina će biti između 36 i 40 a u svakoj od njih biće po 10 mjesta. Rastojanje između stubova biće 250 metara a minimalna visina od prepreke 3 metra. Procjenjena vrijednost investicije je oko 20 miliona KM a vijek trajanja žičare je 40 godina.

  1. Standard ulaže 200.000 KM, zaposlit će još 50 ljudi

Poslovni plan prnjavorskog “Standarda” početkom godine, kaže vlasnik Edin Dacić, bio je rast 30 posto i zapošljavanje sto dodatnih radnika. Pandemija korona virusa je u jednom trenutku usporila plan, a onda se dogodila ekspanzija. Do sada su uspjeli da zaposle 42, a sada traže još 50 novih radnika, jer im je knjiga narudžbi do kraja godine popunjena i žele pošto-poto da ispoštuju svog kupca Ikeu.

– Mi činimo sve da privučemo interesovanje ljudi svih profila. Za sve ima mjesta kod nas, da li da se radi o proizvodnji, inženjerima, u pripremi, kontroli kvalitete. Jako smo zainteresovani da nastavimo naš kurs rasta i da realizujemo sve naše programe razvoja – kaže Edin Dacić, predsjednik Upravnog odbora “Standard” Prnjavor.

  1. Proizvodnju iz Hrvatske seli u BiH i Srbiju

Vijest o zatvaranju firme Meggle u Osijeku, gašenje proizvodnje i otpuštanje 160 radnika, na noge je digla i javnost i političku scenu u Slavoniji. U saopštenju koje je firma poslala u četvrtak, izostavljena je, kako je otkrio župan Ivan Anušić, jedna važna informacija.

– Nisu rekli da se proizvodnja seli u Bihać i Kragujevac, dakle u BiH i Srbiju. Razlozi su vrlo jednostavni: jeftiniji način poslovanja i možda jednostavniji način funkcioniranja. U ovom trenutku te informacije nemam, ali pretpostavljam, s obzirom na to da se proizvodnja seli u te dvije zemlje, da je to to – poručio je župan Ivan Anušić.

  1. Kreće izgradnja posljednje dionice ceste do Neuma

U sjedištu JP Ceste Federacije BiH ove sedmice je potpisan ugovor za izgradnju posljednje dionice ceste do jedinog bh. grada na moru. Riječ je o ugovoru za izgradnju ceste Neum – Stolac, odnosno dionica Hutovo – Cerovica i Cerovica – Stolovi. Izvođač radova je konzorcij kompanija Hering d.d. Široki Brijeg i Cestar d.o.o. Split. Vrijednost ugovora je 17.741.636 KM bez PDV-a a rok izvođenja je 14 mjeseci.

Dionica Hutovo – Cerovica – Stolovi je posljednja dionica kojim će se kompletirati izgradnja ceste Neum – Stolac koja je dio Programa modernizacije cesta u FBiH. Za cjelokupan projekat izgradnje ceste Neum – Stolac će biti utrošena 72 miliona KM. Očekivani završetak svih radova na ovoj dionici je kraj 2021. godine.

  1. Bh. planina dobija resort vrijedan 50 miliona KM

Novo hotelsko-apartmansko naselje bit će izgrađeno na Ravnoj planini, na Palama, odnosno na polaznoj stanici gondole “Jahorina Express” i prostirat će se na ukupnoj površini od 25.000 m2.

Kompleks će se sastojati od 3 hotela visoke kategorije od kojih je jedan u sklopu postojećeg turističko-ugostiteljskog objekta “Gondola” u vlasništvu firme “Majnex” doo, druga dva kao investicija individualnih investitora i 16 objekata sa apartmanima ukupne korisne površine 15.000 m2 koji su namijenjeni prodaji.

Procijenjena ulaganja u cjelokupan kompleks je oko 50 miliona KM, a radi se o modernim, luksuznim smještajnim jedinicama u kojim će biti primijenjena nova rješenja i tehnologije “pametnih kuća”.

  1. Bh. kompanija proizvela peć za veliki “Boeing”

Ove sedmice je iz kruga kompanije „Almy Metalno“ izvršena isporuka dijela peći za stabilizaciju i učvršćivanje materijala težine 170 tona po narudžbi kompanije „Ebner“ iz Linza u Austriji. Izvođači radova su sestrinske kompanije „Water Jet Has“ i „Ćosićpromex GmbH“. Otpremljeno je šest kamiona specijalnog transporta kao i deset normalnih šlepera prateće opreme.

Peć za stabilizaciju i učvršćivanje materijala je 100 posto bosansko-hercegovački proizvod. Treba napomenuti da će pomenutu peć koristiti svjetski poznata kompanija „Boeing“.

  1. Iz MALComa za BiznisInfo otkrili detalje o objektu na mjestu Hotela Pošta

Informacija koju je objavio poslovni portal BiznisInfo o planiranoj izgadnji objekta na mjestu starog hotela Pošta, i podzemne garaže, izazvala je mnogo pažnje u javnosti. Iz kompanije MALCom za BiznisInfo ekskluzivno su komentarisali izgradnju objekta na lokaciji hotela Pošta u Sarajevu, prekoputa Narodnog pozorišta. Također su nam ekskluzivno ustupili fotografiju budućeg objekta. 

  1. Vuković za BiznisInfo: Šansa postoji, ekonomija nam treba biti ispred svega!

Ukoliko ne bi bilo najavljenog drugog vala pandemije, te granice ostanu otvorene, Bosna i Hercegovina bi već sljedeće godine mogla očekivati blagi oporavak od ekonomske krize izazvane koronavirusom.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković kazao je u intervjuu za BiznisInfo da šansa za snažniji razvoj BiH postoji ukoliko shvatimo da nam ekonomija treba biti ispred svega i krenemo u rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Prema njegovim riječima, svjetla točka je agroindustrija kojoj bi BiH trebala posvetiti mnogo više pažnje u budućnosti,  o čemu razmišljaju i zemlje Europske unije.

  1. Renomirana njemačka kompanija pokreće proizvodnju u BiH

Selzer Grupa i ASA Grupacija potpisali su ove sedmice ugovore o saradnji kojim će u 2021. godini u Sarajevu biti otvorena fabrika za proizvodnju komponenti za sisteme transmisije hibridnih vozila. Ovaj poslovni korak predstavlja nastavak aktivnosti ASA Grupacije u saradnji sa stranim investitorima iz automobilske industrije.

Početak proizvodnje planiran je početkom 2021. godine, a ASA Grupacija će pružiti kompletnu infrastrukturu te obuku i zapošljavanje radnika. Saradnja Selzer Grupe i ASA Grupacije će rezultirati sa 300 novih radnih mjesta.