Nova sarajevska žičara imaće 40 kabina i koštati 20 miliona KM

0

Video sa detaljima o žičari od Betanije prema Nahorevskim brdima predstavljen je danas. Kako je kazao načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić radi se o prijedlogu za diskusiju a u videu su navedene osnovne informacije o ovoj žičari kabinskog tipa.

Projekat žičare Betanija – Nahorevska brda predviđa tip “detachable” gondole i ukupnu dužinu trase od oko 2,5 km. Instalirana snaga žičare je 1 MW uz prosječno korištenje od 50 procenata.

Brzina kretanja žičare biće do 6 metara u sekundi a nominalni kapacitet 1.400 putnika na sat. Broj kabina će biti između 36 i 40 a u svakoj od njih biće po 10 mjesta.

Rastojanje između stubova biće 250 metara a minimalna visina od prepreke 3 metra.

Procjenjena vrijednost investicije je oko 20 miliona KM a vijek trajanja žičare je 40 godina.

Prioritetan projekat

Podsjetimo da je ovaj projekat prvi put predstavljen javnosti početkom ove godine kada je rečeno da se vrijednost od 20 miliona KM odnosi samo  na instalaciju opreme i postrojenja ne računajući rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i dobijanja potrebnih odobrenja i saglasnosti.

“Svjesni smo da rješavanje imovinsko-pravnih odnosa zahtijeva najviše sredstava i vremena stoga ćemo pojednostaviti proceduru da novu trasu žičare vodimo van naseljenog mjesta pa ako to znači i izgradnju međustanice. Na Nahorevskim brdima planiramo izgradnju manjih hotelskih i drugih smještajnih kapaciteta, te izgradnju pješačke, biciklističke i motokros staze koje ćemo uvezati sa izletištem na Skakavcu, kako bismo upotpunili ovaj sadržaj”, kazao je tada načelnik Ajnadžić te dodao da će ovo biti jedan od projekata u vrhu prioriteta za Općinu Centar.