Kreće izgradnja posljednje dionice ceste do Neuma

0

U sjedištu JP Ceste Federacije BiH danas je potpisan ugovor za izgradnju posljednje dionice ceste do jedinog bh. grada na moru. Riječ je o ugovoru za izgradnju ceste Neum – Stolac, odnosno dionica Hutovo – Cerovica (LOT 5) i Cerovica – Stolovi (LOT 6).

Izvođač radova je konzorcij kompanija Hering d.d. Široki Brijeg i Cestar d.o.o. Split. Vrijednost ugovora je 17.741.636 KM bez PDV-a a rok izvođenja je 14 mjeseci.

Dionica Hutovo – Cerovica – Stolovi je posljednja dionica kojim će se kompletirati izgradnja ceste Neum – Stolac koja je dio Programa modernizacije cesta u FBiH.

Za cjelokupan projekat izgradnje ceste Neum – Stolac će biti utrošena 72 miliona KM. Očekivani završetak svih radova na ovoj dionici je kraj 2021. godine.

Osim toga, danas je potpisan i ugovor za izgradnju Južne obilaznice Mostara, dionica Miljkovići – Rodoč – veza na M-17, poddionica Miljkovići (rotor Varda) – ulaz u tunel Novi, vijadukt “Marijanovića Draga”.

Izvođač radova je konzorcij kompanija Hering d.d. Široki Brijeg i KTM Brina d.o.o. Posušje. Vrijednost ugovora je 7.625.528 KM bez PDV-a a rok izvođenja je 18 mjeseci.

Ugovore su, u prisustvu Federalnog ministra prometa i komunikacija, Denisa Lasića,  potpisali v.d. direktora JP Ceste Federacije BiH, Ljubo Pravdić i predstavnici izvođača.