Iz MALComa za BiznisInfo otkrili detalje o objektu na mjestu Hotela Pošta

0

Iz kompanije MALCom za BiznisInfo ekskluzivno su komentarisali izgradnju objekta na lokaciji hotela Pošta u Sarajevu, prekoputa Narodnog pozorišta. Također su nam ekskluzivno ustupili fotografiju budućeg objekta.  

Budući izgled objekta (Foto: MALCom / BiznisInfo)

Društvo MALCom d.o.o je osnovano  1990. godine, sa sjedištem u Općini  Centar Sarajevo. Vlasnik firme je Enver Malagić.

 – Firma MALCom d.o.o je kupila zgradu bivšeg hotela Pošta prije 15 godina i proteklih godina je pokušavala dobiti potrebne saglasnosti za rekonstrukciju pomenute zgrade. Želja vlasnika zgrade je bila da se zadrži postojeći objekat, da se izvrši sanacija istog i da se objekat dovede u stanje za upotrebu, ali, po Stručnom mišljenju Instituta za materijale i konstrukcije – IMK  Sarajevo, zidovi i vertikalni nosivi elementi su pretpjeli znatna oštećenja i postojeća konstrukcija objekta ne zadovoljava važeće propise vezane za sigurnost na djelovanje potresa – kazali su za BiznisInfo iz kompanije.

Kako se dodaje, mišljenje IMK-a je da “radove na ojačanju temeljne konstrukcije nije moguće izvesti zbog podzemnih voda, te da je potrebno postojeću konstrukciju razgraditi i izgraditi novu u skladu s važećim propisima, kako bi se otklonili svi problemi vezani za postojeća oštećenja, slijeganje temelja, prisustvo podzemnih voda i otpornost objekta na gravitaciona i seizmička opterećenja”.

– Zbog nemogućnosti dovođenja postojećeg objekta u stanje za upotrebu, objekat se godinama ne koristi i njegovo ruševno stanje predstavlja opasnost za sigurnost građana. Iz gore navedenih razloga donešena je odluka o izgradnji novog objekta na lokalitetu postojećeg, pri tome vodeći računa da se ne naruši ambijentialni izgled objekta – kazali su nam iz MALComa.

Dalje navode da se prethodnih godina više puta mijenjalo idejno rješenje objekta koji bi trebao zamijeniti postojeći objekat, a sve s ciljem iznalaženja najboljeg rješenja koje bi bilo prihvatljivo za Grad Sarajevo, Općinu Centar i investitora.

– Aktuelni idejni projekat predviđa izgradnju poslovnog objekta “Pošta” spratnosti P+4+2 i podzemnom garažom. Idejnim projektom je predviđeno da se na križanju ulica Branilaca Sarajeva i Kulovića, kao i u prizemlju objekta zadrži izvorni izgled fasade – kazali su za BiznisInfo.

Podsjetimo da je informacija koju je prije nekoliko dana objavio BiznisInfo o gradnji objekta na ovoj lokaciji izazvala mnogo pažnje u javnosti.