Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji grad će prvi put dobiti skijalište, koji veliki projekti će se početi realizirati u avgustu, ko gadi fabriku u Prijedoru a za koga se grade hale u Hadžićima, koja njemačka firma želi radnike iz BiH, gdje se gradi veliki stadion vrijedan više miliona KM…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Cazin će dobiti prvo skijalište

U Cazinu je potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju mini skijališta na lokaciji “Stovrela”. Ugovor su potpisali ministar privrede u Vladi USK Nijaz Kadirić i direktor poduzeća “Hand-export-import” Cazin Muhamed Handanagić. Vizija menadžmenta poduzeća “Hand-export-import“ je da grad Cazin na lokalitetu “Stovrela” dobije svoje prvo skijalište sa ski liftom te snow tubing stazom.

  1. Kreće izgradnja mosta između BiH i Hrvatske

U Zagrebu je potpisan ugovor sa preduzećima koja će graditi most na Savi kod Gradiške koji će povezati BiH u Hrvatsku, a izgradnja bi mogla početi već za mjesec dana. U ime investitora ugovor su potpisali predstavnici Ministarstva transporta i komunikacija BiH i preduzeća “Hrvatske ceste”, a u ime izvođača radova predstavnici kompanije “Integral inženjering” iz Laktaša. Osim ove kompanije u konzorciju koji će graditi most su i hrvatske firme “Đuro Đaković montaža” i “Zagreb-montaža”.

  1. Prepolovljeni prihodi Rafinerije ulja Modriča

Rafinerija ulja Modriča doživjela je drastičan pad prihoda ove godine, i potonula je u finansijski gubitak. Poslovni prihodi kompanije su u prvoj polovini ove godine iznosili 6,9 miliona KM, za razliku od oko 12,7 miliona u istom periodu lani. Rafinerija je u prvoj polovini prošle godina imala neto dobit od oko 1,6 miliona, ali je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila neto gubitak od oko 1,5 miliona KM.

  1. Njemačke željeznice žele radnike iz BiH

Sve više njemačkih kompanija upošljava radnike iz Bosne i Hercegovine. Ne samo da su spremni primiti radnike iz BiH, već dolaze u našu zemlju ili objavljuju oglase za posao na našim portalima. Posljednji takav oglas koji je objavljen na jednom bh. sajtu za traženje posla jeste oglas Njemačkih željeznica (Deutsche Bahn, DB). Riječ je o jednoj od najvećih kompanija na svijetu koje se bave transportom ljudi i robe.

  1. Na Vlašiću niče stadion vrijedan nekoliko miliona KM

Posljednjih dana na Vlašiću je u toku akcija postavljanja umjetne trave na nogometni stadion na Babanovcu. Sredinom 2018. godine firma ”Ozon” d.d. Travnik, zajedno sa svojim poslovnim partnerom SRC ”Vlašić” d.o.o. Travnik, započela je projekt izgradnje savremenog nogometnog stadiona s podzemnom garažom na platou Babanovac na Vlašiću, u samom središtu sportsko-rekreacionog centra na Vlašiću. Ovaj projekt izgradnje nogometnog stadiona je vrijedan više miliona KM.

  1. BiH će dobiti dva plinovoda

U BiH bi uskoro trebala biti izgrađena dva plinovda, koja će doprinijeti boljem i sigurnijem snabdijevanju naše države plinom. Jedan je takozvana Južna interkonekcija ka Hrvatskoj, a drugi je krak Turskog toka.

  1. Konzum otvorio nove prodavnice u BiH

Konzum je otvorio dvije nove prodavnice čime je nastavljeno širenje maloprodajne mreže koja trenutno broji više od 160 prodavnica, a plan u ovoj godini je otvaranje 15 novih prodajnih objekata. Nove prodavnice otvorene su u Knešpolju i Neumu te je u njima zaposleno ukupno 22 zaposlenika.

  1. Za dvije evropske kompanije grade se objekti u Hadžićima

Kompanija Bosman krenula je u izgradnju dva velika logistička centra u Industrijskoj zoni Boce u Hadžićima vrijedna oko 8 miliona KM. Nakon uspješne izgradnje objekata za kompanije DHL, Teknoxgroup BH i MC Bauchemie, slijede dva nova – za DB Schenker i Express One.

  1. Kamen temeljac za još jednu fabriku u Prijedoru

U Industrijskoj zoni “Celpak” položen je kamen temeljac za izgradnju pogona preduzeća “Raki d.o.o.”, u kojem će se proizvoditi fasadne mreže i PVC lajsne. U pitanju je novo preduzeće kojim se proširuje djelatnost postojeće građevinske firme “Stomil” , a koja na području Prijedora radi već 19 godina. Vlasnik firme “Raki d.o.o” Miroslav Radivojac je izjavio novinarima da će izgradnjom novog objekta proširiti postojeću proizvodnju i zaposliti nove radnike.

  1. Počinje izgradnja autoputa prema Počitelju

Sredinom avgusta mašine kineskih kompanija izlaze na gradilište dionice autoputa na Koridoru 5C, Počitelj – Zvirovići, čija je ukupna vrijednost 200 miliona maraka, rekao je Adnan Terzić, direktor državne kompanije „Autoceste FBiH“. Radi se o dionici autoputa dugoj 11 kilometara, u koju spada i gradnja mosta Počitelj, ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara.