Potpisan ugovor za most na Savi kod Gradiške

0

Direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić izjavio je Srni da je danas u Zagrebu potpisan ugovor sa preduzećima koja će graditi most na Savi kod Gradiške koji će povezati BiH u Hrvatsku, te da bi izgradnja mogla početi već za mjesec dana.

Topić je istakao da su u ime investitora ugovor potpisali predstavnici Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara u tehničkom mandatu i preduzeća “Hrvatske ceste”, a u ime izvođača radova predstavnici kompanije “Integral inženjering” iz Laktaša.

Osim ove kompanije u konzorcijumu koji će graditi most su i hrvatske firme “Đuro Đaković montaža” i “Zagreb-montaža”.

“Ovo je veoma važan dan jer od danas više nema natrag, nego samo naprijed. Sve strane su ovim potpisom preuzele veliku obavezu i odgovornost”, naglasio je Topić.

Prema njegovim riječima, u narednih mjesec dana trebalo bi da bude priveden kraju i tender za izbor nadzornog organa.

“U tom periodu i izvođač radova treba da izvrši mobilizaciju svojih kapaciteta tako da bi za mjesec dana mogli biti stvoreni uslovi da bude uveden u posao i da počnu radovi. Cilj nam je da iskoristimo što je moguće više vremena ove kalendarske godine prije zime, a da većina radova bude planirana za iduću godinu. Rok za završetak radova je 30 mjeseci i to je sasvim dovoljno vremena da budu završeni”, kaže Topić.

On je istakao da je važno da izvođač radova već od danas može da se angažuje na nabavci čeličnog materijala koji je specifičan za ovaj projekat.

“Most će imati čeličnu konstrukciju što je rijetkost u našem regionu tako da će im trebati vremena da na kvalitetan način obezbijede materijal, a potom i da se krene sa radioničkom izardom elemenata koji će biti montirani na gradilištu”, rekao je Topić.

Vrijednost radova je 19,54 miliona eura bez PDV-a, a izgradnju mosta ravnopravno finansiraju BiH i Hrvatska.

Most će biti dug 426 metara, a širok 22,6 metara i imaće po dvije kolovozne trake u svakom smjeru.

Planirano je da nakon završetka mosta budu izgrađeni i odvojeni granični prelazi, a kada svi radovi budu završeni biće omogućen brži protok ljudi i roba, te normalano odvijanje života u Gradišci.

Srna