BiH će dobiti dva plinovoda, oba imaju i političku pozadinu

0

U BiH bi uskoro trebala biti izgrađena dva plinovda, koja će doprinijeti boljem i sigurnijem snabdijevanju naše države plinom. No, nesporna je činjenica da je riječ o “rivalskim” plinovodima koji zapravo imaju političku, pa i geopolitičku pozadinu.

Jedan plinovod je prvenstveno projekat vlasti Republike Srpske i člana predsjedništva BiH Milorada Dodika. Riječ je o kraku gasovoda Turski tok.

Ovaj gasovod se tako zove jer prelazi preko turske teritorije, ali zapravo će se njim distribuisati ruski plin.

Dodik je prošlog mjeseca održao sastanak s direktorom Gazproma Alexeyem Millerom, nakon čega je izjavio da bi izgradnja kraka “Turskog tok” kroz Republiku Srpsku koštala oko 300 miliona eura.

Izgradnju gasovoda bi finansirao Gazprom uz učešće BiH. Dodik je tada istakao da bi do jeseni trebalo da bude urađen projekat.

Naglasio je da je riječ o gasifikaciji Republike Srpske i stvaranju boljih potencijala za snabdijevanje cijele BiH gasom.

 Približne trase plinovoda (Grafika: BiznisInfo)

Trasa podrazumijeva gasovod koji bi išao od Bijeljine, odnosno od ulaza preko Drine, pa do Banjaluke i Prijedora i “imao priliku da u nekoj perspektivi izađe prema Hrvatskoj ili Federaciju BiH”.

Podsjetimo, trenutno BiH ima u upotrebi samo plinovod od Zvornika do Sarajeva kojim se transportira ruski plin koji u Srbiju stiže rutom preko Ukrajine, za koju je Rusija ranije javila da će je staviti van funkcije kada budu operativni drugi gasovodi.

S druge strane, Federacija namjerava graditi plinovod od Novog Travnika do južne granice s Hrvatskom, takozvanu Južnu Interkonekciju.

Ovaj glasovod imao bi nekoliko odvojaka za gradove poput Mostara, Zenice itd, što znači da bi se njime moglo napajati šire područje Hercegovine i Srednje Bosne, a potencijalno i drugi gradovi i dijelovi BiH.

Ovim gasovodom u BiH bi stizao plin preko Hrvatske koji nije ruski. Između ostalog, plan je da u BiH dođe američki plin. Riječ je o ukapljenom plinu koji će brodovima stizati u Hrvatsku kada bude izgrađen takozvani LNG terminal na Krku.

Južnom interkonekcijom će stizati i plin iz Azerbejdžana kada bude okončana gradnja takozvanog Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP) koji će biti nastavak gasovoda TANAP kroz Tursku.  

Generalni direktorat za politiku susjedstva i pregovore o proširenju u srijedu je odobrio početak implementacije izrade idejnog projekta za Južnu interkonekciju Bosna i Hercegovina – Republika Hrvatska.

Konkretnije, odobrenje se odnosi na izradu idejnog projekta i tenderske dokumentacije po pravilima EBRD-a.

Za vrijeme izrade idejnog projekta ”BH-Gas” će uz saglasnost vlasnika, Vlade Federacije BiH, aktivno sarađivati s EBRD-om na osiguranju kreditnih sredstava, kako bi plinovod bio izgrađen 2023/2024. godine.

Ova dva plinovoda će poboljšati snabdijevanje BiH plinom, naročito jer će dovesti ovaj energent iz više izvora. 

No, jasno je se iza svega krije i nastojanje velikih sila da dominiraju tržištem plina u BiH.

Autor: BiznisInfo