Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je kupio “Agrokomercovu” robnu kuću, ko gradi novu fabriku u Prijedoru, ko preuzima firmu Centrotrans-Tranzit, koja sarajevska firma je dobila ugovor od 9 miliona eura u Crnoj Gori, ko je kupac kompleksa Muška voda…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Surtec i Zinkteknik proizvode za lidere automobilske industrije

Kompanija SurTec-Eurosjaj d.o.o. Konjic otvorila je novi proizvodni pogon za trivalentno kromiranje. Tehnologija je najnoviji standard zaštite, pogotovo u autoindustriji. Novi projekt je implementiran u saradnji sa švedskom firmom Zinkteknik iz Mostara kao rezultat dugogodišnje uspješne saradnje.

  1. “Brokerino” kupio robnu kuću “Agrokomerc”

Robna kuća „Agrokomerc“u centru Velike Kladuše, jedan od simbola grada, prodana je u Općinskom sudu. Kupac je velikokladuška brokerska kuća „Brokerino“ d.o.o. sa najpovoljnijom ponudom od 3.580.000 KM. Procijenjena vrijednost Robne kuće bila je 3.800.000 KM.

  1. Novi pogon fabrike EDNA Metalworking u Prijedoru

U Prijedoru je položen kamen temeljac za novi pogon fabrike za proizvodnju podstanica za grijanje EDNA Metalworking, a riječ je o ulaganju od milion maraka. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je EDNA Metalworking primjer uspješnog poslovanja, te da podrška grada u izgradnji novog pogona nije izostala.

  1. Fructa Trade otvorio novu upravnu zgradu i logistički centar

Kompanija „Fructa Trade“ otvorila je novu upravnu zgradu i logistički centar u industrijskoj zoni u Derventi. Kako je rečeno iz kompanije, ovaj objekat je kruna na 25 godina poslovanja ove derventske firme, a uz proširenje kapaciteta najavljena su i dodatna zapošljavanja. Ovdje će biti zaposleno novih pedesetak radnika, a nadaju se da će i dalje širiti poslove.

  1. Preuzimanje Centrotrans Tranzita za 5 miliona KM

Kompanija Index d.o.o. Gračanica objavila je ponudu za puno preuzimanje sarajevske firme Centrotrans-Tranzit. Index je početkom aprila kupio oko polovine dionica firme Centrotrans-Tranzit za oko 2,5 miliona KM. Ako svi preostali dioničari prihvate ponudu, ukupna cijena preuzimanja premašit će 5 miliona KM.

  1. Započela izgradnja testne piste u Bihaću

Na lokaciji Aerodroma Golubić u Bihaću ove sedmice su započeli radovi na izgradnji testne dionice poletno-sletne staze koja će se graditi u dužini od 300 metara. Ukupna vrijednost radova je oko 2 miliona KM, a sredstva je osigurala Vlada FBiH putem transfera javnim preduzećima za unapređenje avioprometa.

  1. Webo Bosnia u novi objekat uložila milion KM

Njemačka kompanija “Webo Bosnia”, koja se bavi proizvodnjom i projektovanjem specijalnih dijelova za automatske mjenjače, otvorila je u Derventi poslovni objekat u čiju je izgradnju uloženo oko milion KM. Pola miliona KM investirano je ranije u softvere i stanice. Ostavljeno je dovoljno prostora za još jednu upravnu zgradu i tri hale.

  1. Sarajevskoj firmi projekat od 9 miliona eura u Crnoj Gori

Crnogorska Uprava javnih radova i sarajevsko preduzeće Strucon potpisali su ugovor o izradi idejnog rješenja, glavnog projekta i izgradnju šestosjedne žičare na Hajli u Rožajama a ugovorena je i izrada idejnog rješenja ski staza na ovoj lokaciji. Ugovorena vrijednost izrade tehničke dokumentacije i radova je skoro 9 miliona eura, koje će Vlada Crne Gore obezbijediti kroz kapitalni budžet.

  1. “Glencore” i firma iz Dubaija žele “Aluminij”

Vlada Federacije održala je sastanak s potencijalnim investitorima iz Dubaija koji su iskazali interes za preuzimanje Aluminija. Ranije su održani sastanci sa predstavnicima kompanije “Glencore” iz Švicarske koji su iskazali sličan interes.

  1. Prodat kompleks “Muška voda”

Komisija za prodaju stečajne imovine dd “Konjuh” Kladanj izvršila je ove sedmice prodaju turističko-rekreativnog kompleksa “Muška voda”. Stečajna imovina prodata je u jedanaestom pokušaju za cijenu od 1.543.600 KM  a novi vlasnik kompleksa je firma “ParkKing” iz Sarajeva.