Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

U kom gradu je otvorena fabrika za proizvodnju kolača, koju kompaniju kupuje Mtel, zašto je penzioni sistem u našoj zemlji pred kolapsom, gdje je niknuo pogon vrijedan 8 miliona KM, koji veliki posao od 200 miliona KM je pripao kineskim kompanijama…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Gračanička firma otvorila novi pogon za proizvodnju kolača

U Gračanici je otvoren novi proizvodni pogon firme Edo-Slad. Novi pogon firme koja se bavi proizvodnjom kolača i peciva otvoren je na dan Općine Gračanica a u njemu je posao dobilo 30 radnika.

– Proširili smo postojeće kapacitete tako da sad zapošljavamo 220 radnika, od toga 80 njih direktno je uključeno u proizvodnju – kazao je za BiznisInfo direktor firme Edin Kamarić.

Novi proizvodni pogon izgrađen je na površini od 4.000 kvadratnih metara i u njemu će se proizvoditi kolači i peciva za tržište BiH, a uskoro, kako se nadaju u Edo-Sladu, i za inostranstvo.

  1. U Sarajevu najveće, u srednjoj Bosni najniže plate

Prosječna neto plata u Federaciji BiH u martu je iznosila 916 KM, a bruto 1.407 KM, ali se po kantonima znatno razlikovala. Najveća plata je u Sarajevskom Kantonu, a najniža u Bosansko – podrinjskom  i Srednjobosanskom kantonu. 

  1. Penzioni sistem u BiH pred kolapsom

Broj penzionera u BiH, prema podacima entitetskih zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, posljednjih pet godina povećan je za više od 50.000. Zbog toga je na kraju prošle godine omjer radnika i penzionera bio 1,27 prema jedan, što je jedan od najnižih omjera u istoriji.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić rekao je da će, ako se nešto ne riješi, uslijediti pritisak na penzioni sistem. Prema njegovim riječima, ako se ovakav trend nastavi cijeli penzijski sistem za pet do 10 godina biće doveden u pitanje.

  1. Mtel kupuje Elta-kabel

Konkurencijsko vijeće BiH je zaprimilo prijavu koncentracije podnesenu od strane privrednog subjekta Mtel a.d. Banja Luka o namjeri stjecanja kontrole kupnjom 100% udjela u subjektu „Elta-Kabel“ d.o.o. Doboj. Mtel u većinskom vlasništvu Telekoma Srbija. Elta-Kabel je, prema procjenama, vodeći kablovski provajder u Republici Srpskoj. Mtel je nedavno kupio kompanije Telrad net Bijeljina i Blicnet Banjaluka, koje od početka ove godine posluju u njegovom sastavu.

  1. Italijani grade fabrike u Bosanskoj Gradišci

U industrijskoj zoni u Bosanskoj Gradišci pri kraju su radovi na objektu preduzeća „Ella Textile“ koje je osnovao italijanski gigant „Calzedonia“, gdje je uloženo 20 miliona eura. Osim toga, još dvije italijanske kompanije dobile su građevinske dozvole u Agro-zoni.

Riječ je o kompanijama iz oblasti metalne, odnosno plastične proizvodnje. 

  1. Završeni radovi na prvim kilometrima zeničke zaobilaznice

Završeni su svi radovi na prvim kilometrima zeničke zaobilaznice na budućem Koridoru 5-C, odnosno poddionici Drivuša – Klopče. U nastavku zaobilaznice, na drugoj poddionici Klopče – Donja Gračanica, izvođači su suočeni s brojnim problemima i izazovima koji su u najvećoj mjeri uzrokovani izuzetno lošom geološko-morfološkom konfiguracijom tla. Trenutno je na gradilištu poddionice Klopče – Donja Gračanica angažovano 500 radnika.

  1. Pušten u rad novi pogon Pivare Tuzla

Pivara Tuzla ove godine kroz investicijske cikluse uložit će 5,6 miliona konvertibilnih maraka, a određena ulaganja u savremena postrojenja već su realizirana čime su u znatnoj mjeri unapređeni tehnološki procesi koji su vezani za proizvodnju piva.

Kada je riječ o iznosu investicija, 2019. slovi za najznačajniju godinu, a svečanim presijecanjem vrpce ove sedmice su u rad pušteni savremeni PET punjač i CIP stanica. Ova postrojenja koriste se za punjenje piva u ambalaže, odnosno pranje punionice nakon svakog točenja piva, čime su ekološki standardi podignuti na najveći mogući nivo.

  1. Igman Konjic dobio novog suvlasnika

Igman Konjic, najveća domaća kompanija iz vojne industrije, dobio je novog suvlasnika. Ovaj investitor stekao je oko četvrtine vlasništva u Igmanu za 11,5 miliona KM. Na Sarajevskoj berzi, naime, trgovano je sa 143.077 dionica Igmana po cijeni od 80,76 KM po dionici. Ukupno je za ove dionice plaćeno 11.554.898 KM. S obzirom da Igman ima 578.906 dionica, kupljen je udio od 24,7 posto. Još nije poznato ko je prodao niti ko je kupio dionice.

  1. Vitinka pustila u rad pogon vrijedan 8 miliona KM

U Raševu kod Zvornika ove sedmice je pušten u rad novi pogon Fabrike prirodne izvorske vode “Vivia” u koji je uloženo osam miliona KM. Pogon su u rad pustili ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, generalni direktor “Vitinke” Todor Panić i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Direktor Službe marketinga “Vitinke” Mirko Savić rekao je da je kapacitet nove linije za proizvodnju izvorske vode “Vivia” 12.000 jedinica na sat, ili 100 miliona jedinica na mjesečnom nivou. Savić je naveo da u Fabrici “Vivia” trenutno rade 33 radnika u tri smjene i dodao da je tržište za ove proizvode obezbijeđeno.

  1. Kinezima posao od 200 miliona KM u BiH

Uprava Autocesta Federacije BiH odlučila je da će dvije kineske kompanije graditi dionicu Koridora 5C, Počitelj – Zvirovići, čija je ukupna vrijednost 200 miliona KM (100 miliona eura).

Radi se o dionici autoputa dugoj 11 kilometara, a u koju spada i gradnja mosta Počitelj, ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara. Najpovoljniju ponudu za gradnju ove dionice poslale su kineske kompanije „China State Construction Engineering“ i „Sinohydro Power Company“, što su Autoceste i prihvatile nakon svih evaluacijskih provjera.