Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Automobilska industrija postala je motor razvoja BiH, a nova fabrika koja je otvorena ove sedmice predstavlja novi uspjeh domaćih poduzetnika. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu najvažnijih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Snažan rast firme Mann+Hummel

Kompanija Mann+Hummel iz Tešnja u prvoj polovini godine ostvarila je snažan rast prihoda i dobiti. Poslovni prihodi su iznosili 41,5 miliona KM u odnosu na 32,7 iz istog perioda lani. Neto dobit je porasla sa 3,8 na 5,8 miliona maraka. Veliki rast zabilježen je i kada je riječ o broju radnika. Ovaj broj je porastao sa 581 na 669, što znači da je za godinu zaposleno novih 88 radnika.

  1. Pri kraju izgradnja tornja u Sarajevu

Radovi na izgradnji tornja hotela ibis Styles u Sarajevu (nekadašnji hotel Sarajevo) se privode kraju. Vlasnici najavljuju otvaranje hotela već u oktobru ove godine. U međuvremenu, na svojoj Facebook stranici hotel je objavio izgled budućeg tornja.

  1. Počela izgradnja fabrike u Sanskom Mostu

U naselju Zdena, nadomak Sanskog Mosta, na lokalitetu koji je nekada pripadao Drvnoj industriji “Sana”, ovih dana započela je izgradnja tvornice koja će se baviti proizvodnjom i konfekcioniranjem električnih kablova i elektroormara. Investitor ovog projekta je njemačka kompanija “HIK GmbH”, koja je kupila zemljište na pomenutoj lokaciji, a predviđeno je da u konačnici zaposlenje u ovom proizvodnom pogonu pronađe 100 radnika.

  1. Sinkro širi proizvodnju

Fabrika namještaja Sinko Sarajevo raspisala je oglas za prijem 20 radnika. Sinkro očito širi proizvodnju pa im trebaju dodatni radnici za rad na proizvodnji namještaj u fabrici u Hranici.

  1. Iz Bimala pojasnili zašto su im pali prihodi

Iz kompanije Bimal, koja je jedan od najvažnijih proizvođača u BiH, za BiznisInfo su pojasnili zbog čega je došlo do pada prihoda i profita u prvoj polovini godine. Do pada je došlo zbog pada vrijednosti turske lire kao i jedne odluke turskih vlasti. Turska je, naime, najvažnije izvozno tržište za Bimal.

Pogon TMD-a u Gradačcu

  1. Drastičan rast prihoda Alme Ras

Započeli su sa radom u Olovu prije 20 godina kao mala, porodična radionica. Danas su jedna od najbrže rastućih kompanija u BiH i jedan od najvećih poslodavaca. Riječ je o firmi Alma Ras koja je, prema saznanjima BiznisInfa, a na osnovu baze podataka Bisnode BH, lani ostvarila prihode od čak 57,2 miliona KM. O kakvom je rastu riječ govori podatak da su godinu ranije prihodi bili 21,4 milion maraka.

  1. Povećali plate da zaustave iseljavanje

Firma Rial-Šped iz Doboj Istoka dala je svoj doprinos zadržavanju mladih ljudi u Bosni i Hercegovini. Kako su naveli iz ove firme, koja je jedna od najvećih kompanija u oblasti niskogradnje u Tuzlanskom kantonu, na vrijeme su prepoznali problem odlaska mladih ljudi. Samim tim odlučili su da svim svojim radnicima u proteklom periodu povećaju plaće.

  1. Otvorena nova zgrada firme Tisa Komerc

Nova poslovna zgrada kompanije “Tisa Komerc” Žepče, svečano je otvorena u mjestu Golubinja, pored magistralnog puta M17. Dvorište novog poslovnog objekta krasi džinovska matica. Izrađena je od nehrđajućeg čelika, visoka 3,5 metara i teška tri tone, a vlasnici su podnijeli zahtjev za njeno upisivanje u Ginisovu knjigu rekorda.

  1. Vraća se sjaj nekadašnjeg giganta

Prostor bivše rogatičke drvne industrije “Sjemeć” polako, ali sigurno, vraća stari sjaj, a pri kraju je priprema radnog prostora i nabavka sirovine za proizvodnju peleta, koja bi trebalo da počne do kraja mjeseca. Novi vlasnici planiraju i proizvodnju namještaja, kao i gradnju poslovno-stambene zgrade. „Sjemeć“ je prije rata zapošljavao 700 radnika.

  1. Nova fabrika giganta iz Gradačca

Jedan od najvećih izvoznika tuzlanskog kantona TMD Group otvorio je u Gradačcu svoj novi proizvodni pogon. U pogonu u koji je uloženo preko pet miliona eura posao je dobio 71 radnik. Sva proizvodnja namijenjena je automobilskoj industriji i sve ide u izvoz.