Iz Bimala pojasnili zašto su im pali prihodi i dobit

0

Iz kompanije Bimal, koja je jedan od najvažnijih proizvođača u BiH, za BiznisInfo su pojasnili zbog čega je došlo do pada prihoda i profita u prvoj polovini godine.

Kako smo objavili prije nekoliko dana, na taj rezultat je uticao pad vrijednosti turske lire. Iz Bimala nam je to potvrđeno, ali je rečeno da to nije jedini razlog.

„Veliki i brz pad vrijednosti turske lire definitivno jeste uticao da naše poslovanje u pogledu izvoza jestivog ulja u Tursku postane veoma otežano. Međutim, ovo je već godinama najvažnije izvozno trzište BIMAL-a na kome smo uspostavili višegodišnje odlične partnerske odnose sa nizom značajnih firmi u sektoru prehrambene industrije i distribucije Turske“, kazali su nam iz Bimala, te dodali:   

U situaciji kad je i njihovo poslovanje otežano, procjenili smo da ipak moramo održati kontinuitet i ostati siguran i stabilan partner i u teškim tržišnim okolnostima u kojima su se našli naši poslovni partneri u Turskoj, kao i da podržimo njihovo očekivanje da će se tržište jestivog ulja uskoro stabilizovati“.

Kako se dodaje, „ovo je, naravno, uticalo na profitabilnost našeg sveukupnog poslovanja, ali još veći, negativni uticaj je imala nenajavljena administrativna uredba iz Turske koja je praktično zaustavila na duži period izvoz značajnih bosanskohercegovačkih roba na to tržište, među kojima je bilo i jestivo ulje“.

„Brza intervencija nadležnih institucija BiH je pomogla da se ta greška donekle ispravi, ali to je ipak izazvalo velike materijalne štete koje se nisu mogle predvidjeti. BIMAL d.d. je izvozno orjentisana kompanija sa kapacitetima proizvodnje koji prelaze potrebe lokalnog tržišta, te je izložena rizicima kretanja cijena i uslova poslovanja na svjetskom tržištu. Ulje je berzanska roba pa su usponi i padovi cijena, količina i isplativosti poslovanja na ovakvom otvorenom, svjetskom tržištu uobičajeni“, rekli su iz Bimala za BiznisInfo.

Podsjetimo, u prvoj polovini 2018. poslovni prihodi Bimala su pali za oko sedam miliona KM – na 98,2 miliona KM sa 105,4 miliona u istom periodu lani. Dobit je iznosila svega 569 hiljada KM naspram više od 5 miliona iz prvih šest mjeseci 2017, navedeno je u polugodišnjem finansijskom izvještaju.