Od porodične radionice do jedne od najbrže rastućih firmi u BiH

0

Započeli su sa radom u Olovu prije 20 godina kao mala, porodična radionica. Danas su jedna od najbrže rastućih kompanija u BiH i jedan od najvećih poslodavaca.

Riječ je o firmi Alma Ras koja je, prema saznanjima BiznisInfa, a na osnovu baze podataka Bisnode BH, lani ostvarila prihode od čak 57,2 miliona KM.

O kakvom je rastu riječ govori podatak da su godinu ranije prihodi bili 21,4 milion maraka.

Riječ je velikom skoku, ali ono što je najvažnije jeste da najbolje tek dolazi, s obzirom da je ova kompanija nastavila s razvojem i da ove godine osvaja nova tržišta u Evropi.

Rastu munjevitom brzinom

Od samog osnivanja kompanija bilježi konstantan rast i razvoj – od male, porodične radionice do brend lidera na domaćem tržištu, a danas upošljava preko 1.200 radnika u šest proizvodnih pogona – navode iz ove kompanije.  

Dodaje se da „Alma Ras munjevitom brzinom postaje jedna od najpoznatijih kompanija u Bosni i Hercegovini sa širokom distributivnom mrežom kroz veleprodaju i vlastite maloprodajne butike“.

Pažljivim plasmanom brendova i na drugim tržištima, osvojena su i srca kupaca na regionalnom i evropskom tržištu, počev od Crne Gore, Makedonija, Kosova, pa sve do Slovenije i Danske.

Kako smo ranije pisali, izvršni direkor kompanije Rasim Memagić u martu ove godine je rekao da je firma u pregovorima za proširenje saradnje na postojećim tržištima: Slovenija, Crna Gora, Makedonija, te izvoz na nova tržišta: Austrija, Njemačka i Hrvatska.

Jedan od vodećih poslodavaca

Osim toga, Alma Ras spada u kompanije koje bilježe najbrži rast broja radnika u BiH.

Prema podacima koje smo objavili u aprilu, Alma Ras je bila 6. kompanija u Federaciji BiH po broju novozaposlenih radnika u posljednje tri godine.

Tad broj i dalje raste i firma danas zapošljava više od 1.200 radnika.