Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Iako je ljeto donijelo zatišje na poslovnom planu, nekoliko dobrih vijesti obilježilo je i ovu sedmicu. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. U Živinicama otvoren Centar za Biznis

Svečanim presijecanjem vrpce u Živinicama je otvoren Centar za biznis, u kojem se dozvole rad izdaju za samo dva sata. Centar za biznis otvorili su načelnik Samir Kamenjaković i ministar privrede u Tuzlanskom kantonu Osman Puškar, uz prisustvo živiničkih poslodavaca.

  1. Turci žele koncesiju na Aerodrom Tuzla

Turska kompanija Kozuva zatražila je od Vlade Tuzlanskog kantona i menadžmenta Međunarodnog aerodrom Tuzla koncesiju na korištenje ovog aerodoma. Ovo je istaknuto tokom zvanične posjete predstavnika ove kompanije aerodromu i Tuzlanskom kantonu.

  1. Najveća domaća kompanija slavi rođendan

Najveći bh. lanac trgovina Bingo d.o.o. Tuzla, 15. septembra obilježit će 25 godina rada. Kompanija broji više od 190 maloprodajnih objekata, unutar nje je i nekoliko proizvodnih pogona (jaja, tjestenina, papirna konfekcija, tekstil…), a u grupaciji ima devetnaest drugih kompanija, od čega je devet fabrika. Sa više od 7.500 uposlenih, ovo je najveća privatna domaća kompanija.

  1. Kriza lire neće utjecati na autoput Sarajevo-Beograd

Kriza turske lire neće uticati na izgradnju puta Beograd-Sarajevo, koji je projekt od regionalnog značaja i finansira se iz nacionalnih, ali i međunarodnih izvora. Član tursko-srpskog poslovnog savjeta u Turskoj Aleksandar Međedović rekao je da kriza turske lire teško može biti razlog da se ovaj infrastrukturni projekat odgodi.

  1. Tuzlanski kanton ostvario suficit

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Periodični izvještaj budžeta Tuzlanskog kantona za period od 1. januara do 30. juna 2018. godine. Posmatrajući ukupno ostvarene prihode u prvoj polovini 2018. godine od 166.203.170 KM, u odnosu na rashode od 155.155.126 KM, evidentno je da je budžet TK u ovom periodu ostvario suficit od 11.048.043 KM.

Zona za poduzetništvo u Orašju

  1. Kupreška mljekara širi proizvodnju

Predratna kupreška mljekara bila je nadaleko poznata po svojim mliječnim proizvodima. No, nakon toga slijedi kriza, a Kuprešani kažu da je sve odneseno osim zidova. Objekat sada ponovo radi zahvaljujući Smailu Žiliću, vlasniku kupreške mljekare „Kupres Milch“. Njihovi sirevi proizvode se u starom pogonu, a planira se i proširenje proizvodnje.

  1. Ugrožena velika kompanija u Tuzli

Tuzlanska firma specijalizovana za proizvodnju radne i zaštitne odjeće Rentex pretrpila je prije 20 dana milionsku štetu. Voda izlivena iz korita rijeke Kovačice (Jale) potopila je kompletan objekat u kojem je bio smješten proizvodni pogon i skladište firme. Poslovanje firme koja cjelokupnu proizvodnju izvozi u Evropsku uniju i od koje samo u Tuzli živi 80 porodica, ugroženo je.

  1. Austrijanci pokreću proizvodnju u Novom Gradu

U prostorijama Opštine Novi Grad održan je sastanak na kojem je razgovarano o pokretanju proizvodnje peleta, a kojem su prisustvovali načelnik Miroslav Drljača sa saradnicima, predstavnik lokalnog preduzeća “Depal” Abdulah Delić, te Peter Ringerberger kao predstavnik firme “LeNox Consulting” iz Austrije. Kako je rečeno, bit će osnovana nova firma „Derma fire sticks” Novi Grad, u koju će biti uloženo 500.000 eura, a koja će se baviti proizvodnjom peleta. Preduzeće će početi s radom u novembru.

  1. Oporavak kompanije ŽGP

Građevinska kompanija ŽGP oporavila se u prvoj polovini ove godine zahvaljujući poslovima u inostranstvu. ŽGP je u prvih šest mjeseci imao prihode od 5,59 miliona KM, za razliku od 2,65 miliona maraka iz istog perioda prošle godine.

  1. Velika investicija u Orašju

U Poduzetničkoj zoni Dusine u Orašju u toku je izgradnja poslovnog objekta u koji će vlasnik investirati blizu dva miliona eura. Maxhof grupa, firma koja se bavi proizvodnjom i distribucijom kućanskih aparata, već je zakupila skladišni prostor, potvrđeno je za BiznisInfo iz Općine Orašje. Vlasnik firme, poduzetnik iz Zagreba Ivica Turza već godinama uspješno posluje u Singapuru i Švicarskoj.