Nakon poplave ugroženo poslovanje tuzlanske firme: Upitno 100 radnih mjesta

0

Tuzlanska firma specijalizovana za proizvodnju radne i zaštitne odjeće Rentex pretrpila je prije 20 dana milionsku štetu. Voda izlivena iz korita rijeke Kovačice (Jale) potopila je kompletan objekat u kojem je bio smješten proizvodni pogon i skladište firme.

Poslovanje firme koja cjelokupnu proizvodnju izvozi u Evropsku uniju i od koje samo u Tuzli živi 80 porodica, ugroženo je.

– Još uvijek nemamo preciznu procjenu štete, teško je utvrditi tačno stanje jer je uništena sva oprema, repromaterijal, gotovi proizvodi… Danas ćemo imati neku preliminarnu procjenu ali prema svim pokazateljima radi se o cifri od milion KM – kaže za BiznisInfo direktor Rentexa Edin Hamzić.

Voda uništila mašine, repromaterijal, gotove proizvode…

Da proizvodnja ne bi potpuno stala, firma je nabavila 30 novih mašina i trenutno radi sa maksimalno 10 posto kapaciteta.

– Mi imamo ugovorene poslove za godinu dana unaprijed. Trenutno kasnimo sa svim rokovima i ne možemo da ispoštujemo ugovore koje imamo. To je za nas vrlo teška situacija. Učinićemo sve što možemo da proizvodnja ne stane jer pored toga što imamo 100 uposlenih, 80 u Tuzli i 20 u poslovnoj jedinici u Bijeljini, sa nama je povezano i još 5,6 firmi u Čelincu i Živinicama koje direktno zavise od nas. Nastojaćemo da zadržimo sva radna mjesta, ali kako, dokad, ne znamo… – kaže nam Hamzić.

Dok se menadžment i radnici bore da održe proizvodnju, tuzlanska vlast ne reaguje. Hamzić kaže da ih niko iz gradskih vlasti nije kontaktirao ni 20 dana od poplave.

Proizvodnja u Rentexu prije poplave

– Iz Grada nas niko nije ni pozvao. Ovdje smo svi ogorčeni na njih jer ništa nisu poduzeli da poprave uslove u kojima radimo. Korito Jale mora se sanirati jer svaka jača kiša opet može izazvati poplavu, svaki dan očekujemo da nas nešto slično opet zadesi. Obišla nas je jedino Vlada Tuzlanskog kantona i oni su obećali da će pomoći koliko mogu. Obećali su i da će uticati na gradske vlasti da se problem sa Jalom riješi izgradnjom nasipa – kaže Hamzić.

Podsjetimo, mještani nasljea tvrde kako do poplava dovodi „usko grlo“ kod drvenog mosta preko rijeke Jale, koji povezuje naselje. Most je oronuo i nije siguran za upotrebu a mještani na njegovu obnovu čekaju još od poplava 2014. godine.