Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Šta će se proizvoditi u novoj fabrici u Sarajevu vrijednoj 8,5 miliona KM, gdje će se u BiH graditi tunel dug 10 kilometara, ko investira u Cazinu, a ko u Prozru-Rami, Prnjavoru…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. EPBiH osniva novu kompaniju, imat će 330 radnika

Elektroprivreda BiH uskoro će u Tuzli osnovati novu kompaniju, koja će zapošljavati 330 radnika. Početni kapital iznosi 20 miliona KM, a projekcije godišnje dobiti su oko 30 miliona maraka.

Elektroprivreda BiH u aprilu 2020. godine usvojila je program restruktuiranja rudnika koji se nalaze u sastavu koncerna, a to znači i otvaranje novih kompanija u sklopu tog državnog javnog poduzeća.

9. Farmavit s domaćim proizvodom postao lider na tržištu BiH

U Ljubinju, malom mjestu na jugu Hercegovine, smještena je kompanija “Farmavit” u kojoj nastaju jedinstveni proizvodi od domaćeg bijelog luka uzgojenog na sunčanim hercegovačkim poljima. Svoje pionirske korake započeli su prije tri godine, da bi danas postali apsolutni lideri u proizvodnji bijelog luka u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

8. Najveći trgovac iz RS-a u velikoj ekspanziji u FBiH

Kompanija Crvena jabuka u velikoj je ekspanziji na području Federacije BiH. BiznisInfo je već pisao da iza Crvene jabuke stoje isti investitori koji su vlasnici Tropic marketa, najvećeg maloprodajnog lanca u Republici Srpskoj.

Crvena jabuka je nedavno osnovana radi širenja na području FBiH, i već ima objekte u nekoliko gradova, kao što su Kakanj, Jajce i Bihać. No, sada prvi put na velika vrata siže u velike gradove – Sarajevo i Tuzlu, kao i još neka mjesta.

7. U utorak potpisivanje ugovora za novu tvornicu u Prozor-Rami

Svečano potpisivanje ugovora između općine Prozor-Rama i GS – HOLDING GmbH o izgradnji tvornice metalskih proizvoda “GS – RAMA” d.o.o. Prozor – Rama održat će se 26.4. 2022. (utorak) u 11 sati u zgradi općine Prozor – Rama.

Tvornica će imati preko 9000 metara kvadratnih zatvorenog prostora u kojemu će posao moći obavljati do 250 osoba, radeći planiranu proizvodnju metalnih dijelova za njemačkog partnera.

6. Kompanija iz Prnjavora ulazi u novu, višemilionsku investiciju

Kompanija “Mladegs pak” na godišnjem nivou prihoduje 27 miliona KM, a skoro 50 posto je van prostora BiH, jer izvoze širom Evrope. Ovo preduzeće će uz dodatna ulaganja proširiti i zaokružiti proces proizvodnje.

Podršku u tom procesu najavio je i premijer RS-a Radovan Višković.

5. BiH korak bliže gradnji mega-tunela dugog 10 km

Autoceste Federacije BiH izabrale su četiri kompanije, koje su ušle u uži krug za dobivanje posla na pripremi gradnje najdužeg tunela u BiH – tunela Prenj. Riječ je kompaniji koja će provesti konsultantske usluge za izradu idejnog projekta sa elementima izvedbenog projekta za ugovor o radovima na tunelu Prenj i tendersku dokumentaciju.

Izborom ove kompanije gradnja mega-projekta primaknut će se korak bliže realizaciji.

4. Svjetski giganti već otkupili rudu iz Vareša

Kompanija Adriatic Metals koja je izlistana na berzi u Londonu, saopštila je da je s četiri međunarodne kompanije za trgovinu i topljenje ruda dogovorila ugovore o kupovini proizvodnje koncentrata iz projekta Vares Silver u Bosni i Hercegovini.

Kompnijama je dodijeljeno 82 posto ukupne predviđene proizvodnje koncentrata u prva 24 mjeseca.

3. Domaća investicija: U Cazinu niče novi pogon za metalnu industriju

Potpisivanjem kupoprodajnog ugovora u kabinetu gradonačelnika Cazina ozvaničen je početak realizacije još jednog značajnog projekta u Poslovnoj zoni Ratkovac. Ugovor je potpisan s firmom Imobilliare Beganović.

Nakon što već dvije godine rade sa proizvodnjom metala, sada šire proizvodnju investicijom od oko tri miliona maraka, a s tendencijom daljih proširenja.

2. Sarajevo: Do kraja godine fabrika vrijedna 8,5 miliona KM

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić najavio je početkom februara da će Ministarstvo privrede KS zajedno s KJP “Sarajevo-šume” d.o.o. Sarajevo ući u realizaciju projekta osnivanja fabrike za proizvodnju peleta u okviru ovog javnog preduzeća.

S tim u vezi, Vlada Kantona Sarajevo ove sedmice je donijela Odluku o usvajanju „Studije o opravdanosti izgradnje peletare na području Kantona Sarajevo“. Riječ je o investiciji vrijednoj 8,5 miliona KM.

1. Tešnjak počeo zarađivati u petom osnovne, prvi milion zaradio sa 27

Firmu za brzi transport robe osnovao prije pet godina sa dva kombija, a onda sa idejom „Ne avion, ne kamion – kombi!“, pokorio srednju Evropu. Njegov „Green Light“ danas ima flotu od 60 vozila koja prelazi milion kilometara mjesečno i bez konkurencije je sve do Poljske. Ovo je priča o Damiru Numiću.