Kompanija iz Prnjavora ulazi u novu, višemilionsku investiciju

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković posjetio je danas fabriku “Mladegs pak” u Prnjavoru i najavio podršku zaokruženju procesa proizvodnje u ovom porodičnom preduzeću.

Višković je naveo da se “Mladegs pak” ovim poslom počeo djelimično baviti prije ratnih dešavanja na prostoru BiH, ali da su u ozbiljan investicioni ciklus ušli poslije 2000. godine.

“Mladegs pak” danas na godišnjem nivou prihoduju 27 miliona KM, a skoro 50 posto je van prostora BiH, jer izvoze širom Evrope.

Premijer Višković je naveo da je primarna proizvodnja ovog preduzeća kečap, a da je poskupljenje sirovina koje uvoze, kao i poskupljenje transporta natjeralo ovu firmu da ide u pravcu vlastite proizvodnje, te su se obratili Vladi Republike Srpske.

“Već smo na protekloj sjednici Vlade Srpske donijeli odluku da pokrenemo pitanje izdavanja koncesije ovom privrednom subjektu na nekih 130 hektara u Prnjavoru”, rekao je predsjednik Vlade.

On je pojasnio da će preduzeće uz dodatna ulaganja, jer su za tu proizvodnju potrebne specifične mašine, odnosno kombajni za sabiranje paradajza, proširiti i zaokružiti proces proizvodnje.

Mladen Pratljačić, koji radi na izvozu proizvoda, rekao je da je situacija u firmi dobra, ali da je sve teže jer su lanci nabavke pokidani i cijene svakodnevno rastu, te da se prilagođavaju situaciji.

On je naveo da ovo preduzeće ima oko 180 radnika i dnevno proizvode 54 tone kečapa te 20-ak tona ostalih proizvoda.

“BiH nam je osnovno tržište, tu nastupamo sa svojim brendom, a puno izvozimo proizvoda pod privatnom robnom markom za Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Češku, Mađarsku, Slovačku, Bugarsku, Rumuniju, Finsku, Švajcarsku, sada se uključuje Španija, uskoro i Holandija”, naveo je on.

Pratljačić je ponovio da je trenutno najveći problem cijena i nabavka sirovina, kao što su šećer, skrob.

On je rekao da, uprkos tome, moraju da šire proizvodnju, jer se pojavljuju neki novi kupci i novi ugovori.

“Potreban nam je kapacitet, valjda će se ovo smiriti. U neko dogledno vrijeme ćemo i sami pokrenuti proizvodnju nekih sirovina, nadamo se najboljem”, rekao je Pratljačić.

Prema njegovim riječima, vrijednost investicije je oko četiri miliona eura samo za proizvodnju kečapa, plus hala oko milion eura.

“Znači oko pet miliona eura proizvodnja kečapa, majoneza, senfa i imamo novu investiciju, zanavljamo praškaste proizvode, tu dolazi negdje oko šest sedam mašina i tu negdje oko milion i po eura”, rekao je on i napomenuo da su dobili podsticaje od Vlade Republike Srpske za kapitalne investicije.

Srna / D.S.