Sarajevo: Do kraja godine fabrika vrijedna 8,5 miliona KM

0

Ministar Delić najavio otvaranje peletare do Nove godine, investicija vrijedna 8,5 miliona KM

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić najavio je početkom februara da će Ministarstvo privrede KS zajedno s KJP “Sarajevo-šume” d.o.o. Sarajevo ući u realizaciju projekta osnivanja fabrike za proizvodnju peleta u okviru ovog javnog preduzeća.

S tim u vezi, Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela Odluku o usvajanju „Studije o opravdanosti izgradnje peletare na području Kantona Sarajevo“.

Nju su za Ministarstvo privrede izradili prof.dr. Izudin Kešetović i mr. Armin Avdić.

Mr. Avdić je izjavio da je fabrika peleta opravadana i sa društvenog, ali i sa finansijskog aspekta, te da ima dobar razvojni potencijal za širenje proizvodnje i djelatnosti.

„Osim navedenog, svakako treba imati na umu i ekološki segment koji nam je od iznimnog značaja. Vlada Kantona Sarajevo već je implementirala nekoliko projekata kojima se nastoji poboljšati kvalitet zraka u Kantonu, a pokretanje peletare svakako je sljedeći korak. Osim što će unaprijediti kvalitet zraka zbog smanjenja zagađenosti, također će dovest i do ubrzanja prevođenja siromašnih šuma u visokokvalitetne bukove šume koje su izvor oksigena i stabilizatori neophodni za očuvanje naše životne okoline“, pojasnio je Avdić, jedan od autora ove studije.

Ministar Delić je istakao da je zadovoljan analizama iz ove studije.

On je kazao da će Ministarstvo i kantonalno preduzeće odmah krenuti u realizaciju sljedećih koraka neophodnih za što skorije pokretanje proizvodnje peleta u okviru ovog preduzeća.