Svjetski giganti već otkupili rudu iz Vareša

0

Kompanija Adriatic Metals koja je izlistana na berzi u Londonu, sopštila je da je s četiri međunarodne kompanije za trgovinu i topljenje ruda dogovorila ugovore o kupovini proizvodnje koncentrata iz projekta Vares Silver u Bosni i Hercegovini.

– Firma će sada ući u period ekskluzivnosti kako bi u potpunosti završila ugovore o otkupu – rekao je Paul Cronin, izvršni direktor Adriatic Metalsa.

Prema ugovorima, koncentrat cinka će ići Trafiguri, Transaminu i velikoj evropskoj topionici, dok će koncentrat olova i srebra ići u Glencore International i Transamine.

Kompnijama je dodijeljeno 82 posto ukupne predviđene proizvodnje koncentrata u prva 24 mjeseca.

Preostalih 18 posto proizvodnje koncentrata koji nisu uključeni u ugovore, dodijeljeno je ili za povoljnu promptnu prodaju ili u dodatne dugoročne ugovore o otkupu koji će biti dogovoreni kasnije.

– Ova će odluka biti donesena kako se tržišni uslovi kristaliziraju bliže početku proizvodnje sljedeće godine – rekli su iz firme.

Dodali su da se nisu bavili nikakvom zaštitom cijena robe.

Adriatic Metals je rekao da koncentrat cinka projekta Vareš ima konstantno nizak sadržaj željeza.

– Komercijalno, nizak udio željeza pokazao se privlačnim za topionice i očituje se uslovima plaćanja. Predviđa se da će sav cinkov koncentrat biti isporučen direktno u evropske topionice – dodaje.

S druge strane, koncentrat olova i srebra rutinski sadrži visokokvalitetne razrede srebra, kao i sadržaje antimona i bakra koje često plaćaju kineske topionice.

– Kako bi se postigla marketinška raznolikost, očekuje se da će se srebrno-olovni koncentrati topiti i u Kini i u Evropi – navodi se.