Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja je najvrednija berzanska kompanija u BiH, u kojim gradovima investiraju Bingo i Robot, ko će graditi cestu kroz srednju Bosnu a ko autoput kod Bijeljine…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Robot stiže u još jedan grad i donosi najveću investiciju u zadnjih 30 godina

U Busovači je planirana izgradnja trgovačkog centra Robot. Ovaj poznati trgovački lanac iz Sarajeva na zemljištu veličine 10.000 m2 planira izgradnju novog maloprodajnog objekta površine 3.500 m2.

Lokacija novog trgovačkog centra Robot je u ulici N.Š Zrinski b.b., odnosno na zemljištu nekadašnje tvornice cigle NIGMA Busovača. U planu je upošljavanje između 50-65 radnika, čime ova investicija postaje jedna od najznačajnijih u Busovači u posljednjih 30 godina.

9. Kompaniji Hering posao od 75 miliona KM u srednjoj Bosni

Domaća kompanija Hering dobila je posao na izgradnji brze ceste kroz srednju Bosnu. Riječ je dijelu brze ceste Lašva – Donji Vakuf, odnosno Lotu 5: Petlja Vitez – izlaz iz poslovne zone – petlja Nević Polje.

Vrijednost projekta je 74,9 miliona KM sa PDV-om.

8. Neimax raste i povećava plate: Samo u ovoj godini investiraće preko milion KM

Kompaniji Neimax iz Visokog prošla godina donijela je rast poslovanja od čak 40 posto. Osnovan kao mala firma prije 30 godina, Neimax danas posluje na dvije lokacije,  zapošljava 70 osoba i strana tržišta osvaja proizvodima koji su se do danas uglavnom uvozili u Bosnu i Hercegovinu.

O investicijama koje su iza njih kao i onima koje slijede, o ugovorenim poslovima i odnosu prema zaposlenicima za BiznisInfo je govorio komercijalni direktor Neimaxa Ermin Neimarlija.

7. Izrabrane kompanije koje će graditi autoput Bijeljina – Rača

Dionicu autoputa Vukosavlje-Rača, od Rače do Bijeljine, vrijednu 302 miliona KM, projektovat će i graditi firme “Integral inženjering” Laktaši “Srbijaautoput” Beograd i “IG” Banjaluka.

Njihovu ponudu, vrijednu 258,2 miliona KM bez PDV-a, “Autoputevi RS” su ocijenili kao najpovoljniju i dodijelili im ugovor.

6. Visoko: Olip će do kraja godine povećati broj radnika sa 100 na 300

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić sa saradnicima je obišao proizvodne pogone firme „Olip“ Travnik, koja odnedavno svoju proizvodnju kroz poslovnu jedinicu ima i u Visokom.

U razgovoru s direktoricom poslovne jedinice gradonačelnik se informisao o ovoj kompaniji, kao i uslovima i broju uposlenika u Visokom. Firma „Olip“ u Visokom trenutno zapošljava oko stotinu radnika, a plan je već do kraja godine da se taj broj poveća na 300 radnika u Visokom.

5. Nova Bingova investicija: Grade tržni centar, benzinsku pumpu i hladnjaču

Izgradnja novog tržnog centra jedne od najvećih bh. kompanija “Bingo” napreduje po planu. Nakon obavljenog razgovora sa investitorom, potvrđeno je da se završetak gradnje i otvaranje objekta u Čeliću planira u rano proljeće.

U tržnom centru Bingo planiran je restoran, igraonica i dodatni prateći sadržaj te veliki parking prostor, tako da će ovo biti jedno lijepo mjesto porodičnog okupljanja i odlične kupovine, najavljeno je. U okviru ovog kompleksa planirana je i izgradnja hladnjače za otkup poljoprivrednih proizvoda kao i benzinska pumpa.

4. Probijen tunel Vranduk kod Zenice

Na poddionici Vranduk – Ponirak probijena je i lijeva cijev tunela Vranduk, u dužini od 380 metara. Ovaj dvocijevni tunel rađen je prema novoj austrijskoj tunelskoj metodi (NATM).

Poddionica Vranduk – Ponirak je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Nemila – Vranduk i na jugu na poddionicu Ponirak – Vraca. Ukupna dužina poddionice prema projektu iznosi 5,3 kilometara.

3. U Jablanici se u utorak otvara fabrika za 100 radnika

Već odavno je proizvođač sportske opreme “Number 1” postao broj 1 u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju proizvodnja sportske opreme, a godinama unazad polako se širi i na regiju, ali i kompletnu Evropu. U širenju svog poslovanja zasigurno će im pomoći i nova fabrika tekstilne proizvodnje sportske opreme, koja se 22. februara otvara u Jablanici.

Već nekoliko mjeseci na obuci u fabrici se nalazi više od 50 ljudi, koji će u budućnosti dobiti posao, a planirano je zapošljavanje preko 100 novih radnika, a prioritet će imati domaće stanovništvo.

2. Najveći bh. izvoznik za 10 dana ostaje bez struje

Iz kompanije ArcelorMittal su saopštili da ih je Elektroprivreda BiH obavijestila da im od 1. marta više neće isporučivati električnu energiju.

To bi bez posla ostavilo ne samo 3.200 radnika koji rade u ArcelorMittalu u Zenici, nego i 800 radnika ArcelorMittala u Prijedoru, uz nesagledive posljedice po poslovanje Željeznica Federacije FBiH i RS, kao i 600 firmi koje sarađuju direktno sa ArcelorMittalom. To je ukupno 12 000 radnika.

Iz Elektoprivrede su poručili da su struju koju su trebali prodati Mittalu već potrošili. Drugim riječima, EPBiH nema struje za Mittal.

1. BH Telecom više nije najvrednija domaća kompanija

BH Telecom godina je bio najvrednija kompanija u Bosni i Hercegovini. No, to se u četvrtak promijenilo kada ga je prestigao Telekom Srpske (Mtel), izvještava BiznisInfo. Dionice oba telekoma u posljednje vrijeme su u porastu. No, znatno brže rastu dionice Mtela.

Dionica Mtela je dostigla vrijednost od 1,60 KM, čime je tržišna kapitalizacija (vrijednost) firme narasla na 786 miliona KM. Kompanija ima 491.383.755 dionica. S druge strane, tržišna vrijednost dionice BH Telecoma na Sarajevskoj berzi u četvrtak je bila 12,23 KM, što čini tržišnu vrijednost kompanije od 776 miliona KM. Kapital BH Telecoma podijeljen je na 63.457.358 dionica.