Najveći bh. izvoznik za 10 dana ostaje bez struje

0

Iz Elektroprivrede BiH oglasili su se nakon što je iz iz firme ArcelorMittal Zenica danas saopšteno da će 1. marta ostati bez električne energije.

Iz Mittala su, podsjetimo, rekli da iz je Elektroprivreda BiH obavijestila da joj od 1. marta više neće isporučivati električnu energiju. Ponuđenim ugovorom o rezrevnom snabdijevanju za prva dva mjeseca ove godine je cijena elektične energije povećana za više od 400 posto.

To bi bez posla ostavilo ne samo 3.200 radnika koji rade u ArcelorMittalu u Zenici, nego i 800 radnika ArcelorMittala u Prijedoru, uz nesagledive posljedice po poslovanje Željeznica Federacije FBiH i RS, kao i 600 firmi koje sarađuju direktno sa ArcelorMittalom. To je ukupno 12 000 radnika.

Iz Elektoprivrede su poručili da su struju koju su trebali prodati Mittalu već potrošili. Drugim riječima, EPBiH nema struje za Mittal.

Obrazloženje Elektroprivrede

Iz Elektroprivrede BiH su kazali da su ArcelorMittalu Zenica, na njegove zahtjeve, dostavili ponude za snabdijevanje električnom energijom za 2022. godinu u junu i oktobru 2021. godine, u skladu sa aktuelnim tržišnim uslovima.

U junu 2021. godine su tržišni uslovi bili takvi da je kupcu ArcelorMittal Zenica za 2022. godinu, ponuđena cijena za cca 25 posto veća u odnosu na cijene iz ugovora za 2021. godinu.

Kupac nije prihvatio niti jednu od navedenih ponuda, zbog čega je JP Elektroprivreda BiH predmetnu energiju prodala na tržištu.

– U trenutnim okolnostima, osim u slučaju da Parlament Federacije BiH odobri nastavak rada Bloka 4 u TE Tuzla i Bloka 5 u TE Kakanj odustajanjem od Ugovora o ograničenju emisije stakleničkih plinova, JP Elektroprivreda BiH nije u mogućnosti obezbijediti potrebne količine električne energije za snabdijevanje kupca ArcelorMittal Zenica – rečeno je iz EPBiH.