Izrabrane kompanije koje će graditi autoput Bijeljina – Rača

0

Dionicu autoputa Vukosavlje-Rača, od Rače do Bijeljine, vrijednu 302 miliona KM, projektovat će i graditi firme “Integral inženjering” Laktaši “Srbijaautoput” Beograd i “IG” Banjaluka.

Njihovu ponudu, vrijednu 258,2 miliona KM bez PDV-a, “Autoputevi RS” su ocijenili kao najpovoljniju i dodijelili im ugovor.

– Prihvata se preporuka komisije i ugovor za javnu nabavku projektovanja i izgradnje autoputa dionice Rača – Bijeljina dodjeljuje se grupi ponuđača “Integral inženjering” Laktaši “Srbijaautoput” Beograd i “IG” Banjaluka, kao najbolje ocijenjenom ponuđaču – navodi se u odluci “Autoputeva” i dodaje da je garantni rok na izvedene radove 60 mjeseci, piše Capital.

Inače, ova grupa je jedina i dostavila ponudu koja je bila nešto niža od procijenjene vrijednosti od 260 miliona KM.

Tender za projektovanje i izgradnju ove dionice “Autoputevi RS” su raspisali 11. novembra prošle godine. Prvobitni rok za dostavljanje ponuda bio je 27. decembar 2021, ali je kasnije pomjeren na 31. januar ove godine.

“Autoputevi” su polovinom avgusta 2020. godine raspisali tender vrijedan 1,3 milijarde maraka bez PDV-a za gradnju autoputa Vukosavlje – Rača, koji je bio podijeljen na tri lota, ali je on poništen jer nisu pronašli ponuđača koji bi mogao da iznese ovaj projekat u komadu.

Nakon toga su odlučili da ga “iscjepkaju” na tri dijela odnosno dionice.

Prvo su krajem maja 2021. godine raspisali tender za dionicu od Vukosavlja do Brčkog, a zatim krajem prošle godine za dionicu od Rače do Bijeljine, dugu 20 kilometara.

Rok za izgradnju ove dionice je tri godine.

Podsjećamo, autoput od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine, do granice sa Srbijom, dug oko 70 kilometara, definisan je kao prioritet u projektima Republike Srpske.