Neimax raste i povećava plate: Samo u ovoj godini investiraće preko milion KM

0

Kompaniji Neimax iz Visokog prošla godina donijela je rast poslovanja od čak 40 posto. Osnovan kao mala firma prije 30 godina, Neimax danas posluje na dvije lokacije,  zapošljava 70 osoba i strana tržišta osvaja proizvodima koji su se do danas uglavnom uvozili u Bosnu i Hercegovinu. O investicijama koje su iza njih kao i onima koje slijede, o ugovorenim poslovima i odnosu prema zaposlenicima za BiznisInfo je govorio komercijalni direktor Neimaxa Ermin Neimarlija.

Čime se bavi kompanija Neimax i šta sve proizvodite?

Neimax je jedan od vodećih proizvođača valovitog kartona i transportnih kartonskih kutija. Proizvodimo dvoslojni, troslojni i petoslojni valoviti karton u valovima B, C, R, BC i BR, kao i ambalažu za drvnu, prehrambenu, automobilsku, hemijsku i druge industrije.

Kompanija je osnovana 19991. godine kao mala porodična firma, a danas posluje na dvije lokacije u Visokom, a 50% ukupnog poslovanja odnosi se na izvoz. Pored kartonske ambalaže prodajemo i valoviti karton drugim kartonažama koje od toga proizvode kartonske kutije.

Sa koliko proizvodnog pogona raspolažete i koliko zaposlenih imate?

Poslujemo na dvije lokacije u Visokom, od kojih je jedna Upravna zgrada i proizvodni pogon na 2000 m2, i proizvodnja valovitog kartona na preko 6000 m2.

Trenutno je zaposleno oko 70 osoba, a od toga skoro 20 žena. Ponosni smo na veoma mladu ekipu od kojih je većina nosioca posla ispod 30 godina života. U našoj kompaniji su dobrodošli mladi ljudi bez iskustva koje edukujemo i usmjeravamo u pravcu razvoja naše kompanije. Zahvaljujući upravo ovakvom pristupu, imamo zaposlene mašinske inžinjere koji su nakon završenog pripravničkog staža ostali da rade u našoj kompaniji, i danas vode veoma odgovorne procese.

Dobar dio proizvodnje odlazi i u izvoz?

Godinama se valoviti karton i kartonska ambalaža uglavnom uvozila iz susjednih zemalja. Mi smo odlučili da pokušamo osvojiti dio tržišta u Hrvatskoj i Srbiji i mogu slobodno reći da smo u tome uspjeli. Mjesečno izvozimo 50 šlepera robe u Srbiju i oko 20 u Hrvatsku.

Gotovo 50 posto našeg ukupnog poslovanja odnosi se na izvoz i u narednom periodu planiramo dodatni rast.

Pandemija je kao i svima donijela probleme ali je kompanija u prošloj godini ostvarila značajan rast. Kazali ste ranije kako ste krizu uspjeli okrenuti u svoju korist. Kakav je prošlogodišnji rezultat poslovanja?

Pandemija Covid-19 je promijenila navike potrošača preko noći. Sve se krenulo kupovati on-line a to je povećalo upotrebu kartonske ambalaže. S druge strane, novac koji se ranije usmjeravao na putovanja preusmjeren je u renoviranje stanova i formiranje home-offica.

Sve su to bili generatori potrošnje koji su uticali na značajan rast proizvodnje u prošloj godini. U toku prošle godine smo ostvarili rast od preko 40% u odnosu na 2020. godinu.

Već imate ugovorene poslove za ovu godinu. Nešto ranije kazali ste da i u ovoj godini očekujete rast i to od oko 50 posto, kao i povećanje broja zaposlenih? Znači da će se trend rasta nastaviti?

Poslovi koji su ugovoreni u toku 2021. godine nam daju osnovu da možemo planirati ovako velik i značajan rast. Rezultati rada u 2022. godini nam već govore da smo na dobrom putu da ostvarimo rekordne rezultate.

Intenzivno radimo na zapošljavanju kako bi dostigli planirane rezultate jer uz jak tim i dobru organizaciju posla, svaki uspjeh je moguć.

U Neimaxu se proizvodnja odvija u realnom vremenu uz automatizirane procese? Kolika je ulaganja ovo podrazumijevalo?

Obim proizvodnje na kojem smo trenutno nije moguć bez automatizacije. Ulaganja u takve mašine podrazumijevaju višemilionske iznose. U narednom periodu planiramo dovesti proizvodnju na nivo koji je poznat kao „proizvodnja 4.0“, gdje ćemo uz tehnologije novog doba, imati  sveobuhvatniji i međusobno povezan pristup proizvodnji.

Najavili ste povećanje plata radnicima u ovoj godini. Zbog čega ste se odlučili na to i kakav efekat očekujete?

Tržište rada je izazov sa kojim se svi poslodavci susreću. U ovakvom okruženju gdje se svi hvatamo za dozu pozitive i tražimo motiv da nastavimo posloati i razvijati bh. ekonomiju, strateški pristup upravljanju ljudskim resursima je neizostavan.

Uz sve druge aktivnosti koje realizujemo na unapređenja angažiranosti uposlenika, svjesni smo da je povećanje plata neophodan korak u cilju njihovog zadržavanja u BiH i povećanja zadovoljstva. S druge strane, troškovi života su jako porasli i mi, kao odgovoran poslodavac, smo reagovali da bi naši uposlenici i dalje imali kvalitetan život.

Upravo ste završili investicioni ciklus započet 2015. godine, a u vrijeme pandemije uložili ste u unaprjeđenje procesa pola miliona KM. Planirate li u ovoj godini nove projekte i investicije?

U ovoj godini planiramo investirati preko million KM, a neke investicije su već u procesu realizacije. Mi uvijek posmatramo prilike na tržištu, izrađujemo biznis planove i kada procijenimo da je pravi trenutak krećemo u realizaciju.