Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Bh. kompanije rade na sve kompleksnijim proizvodima, pa se tako u našoj zemlji proizvode i jahte za svjetsko tržište, sjedišta za avione itd. Osim toga, naše firme sve su pouzdaniji partner svjetskim gigantima, među kojima je odnedavno i veliki Electrolux. Više o tome pročitajte u pregledu najvažnijih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Počelo dubinsko snimanje BH Telecoma

Uprava kompanije BH Telecom obavijestila je dioničare da počinje proces „dubinskog snimanja“ (Due Diligence) kompanije. Cilj ove dugo isčekivane analize je da dodatno unaprijedi poslovanje kompanije.

  1. Firma iz Prijedora primjer uspjeha 

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark posjetio je firmu “Edna metalvorking” u Prijedoru, i rekao da je ona primjer kako su sredstva EU iskorištena na pravi način. Direktorica firme Edita Rahman izjavila je da je prije tri godine novoosnovano preduzeće zakupilo prostor od 200 kvadratnih metara, zaposlilo tri radnika i pokrenulo proizvodnju. Sada zapošljavaju 27 radnika i traže još tri, a svu proizvodnju izvoze na njemačko tržište.

  1. Mate Rimac pomaže razvoj poduzetništva u BiH

Mate Rimac, jedan od najpoznatijih poduzetnika u Hrvatskoj i na Balkanu i osnivač kompanije Rimac Automobili čiji je suvlasnik odnedavno i čuveni Porše, odlučio se na osnivanje fondacije Linnovate, odnosno budućeg Tehnološkog parka Livno. Ova fondacija će finansirati poduzetničke ideje i pokušati uticati na razvoj ovog grada u BiH.

  1. Vuk Hamović najveći izvoznik struje

Najveći izvoznik električne energije iz cijele Bosne i Hercegovine je Vuk Hamović. Riječ je, zapravo, o njegovim dvijema kompanijama koje imaju licencu za međunarodnu trgovinu strujom „EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari“ i „EFT Bileća“. Od ukupno 5.200 gigavat časova izvezene električne energije iz BiH, ove dvije kompanije su prošle godine izvezle ukupno oko 2.600 gigavat časova struje.

  1. Italijani šire kapacitete u Ilijašu

Kompanija AMA Adriatic iz Ilijaša širi svoje proizvodne kapacitete i traži nove radnike, dok se sprema za gradnju nove hale koja će dovesti do još značajnijeg zapošljavanja. Kompanija je 19. jula raspisala oglas za prijem 10 radnika u radni odnos. Ovaj oglas za posao je zvanična potvrda ranije najavljenih planova kompanije o širenju proizvodnje, ali predstavlja samo prvu etapu u tom procesu. AMA Adratic je kompanija koja trenutno zapošljava 155 radnika. Proizvode hidraulične cilindre, sjedišta za radne mašine, a sklapaju i elektrokablove za radne mašine.

Prevent uspostavio saradnju s Electroluxom

  1. Mittal i dalje najveći izvoznik

Ove sedmice je objavljena lista najvećih izvoznika i uvoznika u BiH u prvoj polovini ove godine. Najveći izvoznik, kao i ranije, je ArcelorMittal Zenica, dok je najveći uvoznik i dalje OPTIMA GRUPA d.о.о. Banja Luka, a prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje.

  1. Robot – dvije investicije po 5 miliona KM

Domaći trgovinski lanac Robot započeo je provođenje svoje namjere otvaranja 30 novih tržnih centara širom BiH, koja je najavljena početkom ove godine. Robot je u petak otvorio novi tržni centar u Banovićima, a počela je izgradnja tržnog centra u Brezi. Obje investicije vrijedne su po 5 miliona KM

  1. Jahte iz BiH za svjetsko tržište

U omalenom podmajevičkom selu Smiljevac kod Lopara, na imanju Gorana Gajića, jedna porodična firma pravi jahte i čamce od poliestera za poznatu austrijsku kompaniju “Sunbeam Yachts”. Cijena jahti, čija proizvodnja započinje u ovom podmajevičkom seocetu, a završna obrada se obavlja u Austriji, kreće se oko 70.000 eura.

  1. Greiner Aerospace u Žepču prima još 50 radnika

Firma Greiner Aerospace d.o.o. u Žepču, specijalizirana za proizvodnju avio-presvlaka i drugih komponenti za avio sjedišta, raspisala je danas oglas za prijem još 50 radnika. Na ovaj način se konkretno ostvaruje povećanje proizvodnje i broja zaposlenih, što su ranije najavili iz ove internacionalne kompanije koja radi za 80 firmi širom svijeta.

  1. Prevent potpisao ugovor s Electroluxom

Prevent Fad Jelah potpisao je sa Electroluxom ugovor za proizvodnju metalnih komponenti za ugradnju u električne uređaje u proizvodnim pogonima u Švedskoj. Ugovor je potpisan nakon posjete predstavnika ove svjetski poznate kompanije proizvodnim pogonima Prevent Fada tokom koje su imali priliku uvjeriti se u kvalitet i visoke standarde poslovanja u ovoj kompaniji, članici Prevent CEE. U okviru prvog ugovora proizvodit će se blizu 100.000 komada godišnje, a u narednom periodu planirano je i povećanje kapaciteta.