Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja kompanija iz BiH je među 100 najvećih u Jugoistočnoj Evropi, koja firma iz Konjica je preuzela udio u njemačkoj kompaniji, ko najavljuje investiciju od 80 miliona KM u Sarajevu, koja njemačka firma traži 120 radnika za novu fabriku u BiH…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Ruski trgovački lanac u januaru otvara prvu prodavnicu u BiH

U Bosni i Hercegovini uskoro će sa radom početi novi trgovački lanac koji na tržište ulazi s najavom da će imati 20 posto niže cijene od konkurencije. Prvu prodavnicu otvorit će na Ilidži a pripreme su u toku, zvanično je saopšteno iz kompanije.

Naime, posredstvom Agencije “Express consulting”, koja se, između ostalog, bavi i dovođenjem stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu, od januara 2022. godine na bh. tržištu počet će raditi ruski trgovački lanac MERE. U Općinskom sudu u Sarajevu već je registrirano privredno društvo “Eksperttorg” d.o.o., u okviru kojeg će poslovati lanac MERE u BiH.

9. Gasi se poznata fabrika čipsa u Laktašima, bez posla ostaju 124 radnika

Kompanija “PepsiCo” do kraja godine će ugasiti proizvodnju u svojoj fabrici čipsa “Marbo” u Laktašima. Proizvodnja se seli u opštinu Bački Petrovac u Srbiji, a riječ je o novoj poslovnoj strategiji.

Preostale operacije u BiH će podrazumijevati 32 zaposlena u Laktašima, dok će ostalih 124 dobiti otpremnine na osnovu socijalnog programa.

8. Neimax 40 posto proizvodnje šalje u izvoz

Gradonačelnik Mirza Ganić zajedno sa saradnicima u petak je posjetio visočku kompaniju Neimax d.o.o. Kroz razgovor, ali i obilazak proizvodnih pogona, gradonačelnik se upoznao s uposlenicima, kao i načinom rada i proizvodnje.

Nakon posjeta gradonačelnik Mirza Ganić je izrazio zadovoljstvo viđenim, te pomenutim činjenicama da je riječ o modernoj kompaniji koja zapošljava 70 ljudi, a skoro pola proizvodnje ide za izvoz, što su značajne činjenice i za grad Visoko.

7. Vladimir Putin nosi obuću proizvedenu u BiH

Jedan od najmoćnijih lidera svijeta, ruski predsjednik Vladimir Putin nosi obuću proizvedenu u BiH, u pogonima Dermala u Kotor Varošu i Kneževu. Vijest i fotografija da Putin nosi baš ovu marku obuće, namijenjene za planinarenje, obišla je svijet.

6. Prevent specials zaposlio još 50 radnika

Godine 2016. Prevent grupacija je kupila njemačku kompaniju Car Trim sa svim njihovim poslovnicama u Evropi, pa tako i u Žepču. Car trim Žepče se tada bavila proizvodnjom automotiva (presvlake za automobilska sjedišta) za VW grupaciju, i u tom periodu su brojali preko 1.000 uposlenih.

Međutim kasnijim poslovnim aktivnostima uslovljenim diversifikacijom portfolia kompletne Grupacije na svim lokacijama, pa tako i u Žepču, firma Prevent specials je u potpunosti smanjila automotiv program, ali sada rade za klijente u raznim drugim oblastima.

U ovoj je primjetan oporavak od krize i čak su povećali broj uposlenih za oko 50 radnika.

5. Tvorac “zlatne groznice” u Varešu ulazi u novi milionski projekat u BiH

Kompanija LYKOS Balkan Metals d.o.o. sa sjedištem u Bijeljini je podružnica australijske firme LYKOS Metals Limited, koja je jučer prisutna na berzi ASX (Australian Securities Exchange). LYKOS Metals Limited putem LYKOS Balkan Metals d.o.o. Bijeljina planira da investira u geološka istraživanja bazičnih i plemenitih metala na tri lokacije u BiH, na teritoriji Republike Srpske.

Izlaskom na ASX, LYKOS je obezbijedio 12 miliona australijskih dolara, koji su namijenjeni za projekte u BiH. Istraživanja će se sprovoditi u opštinama Petrovo, Mrkonjić Grad, kao i dijelom Jezero i Šipovo, te u opštini Čajniče.

4. Radončić najavio investiciju od 60-80 miliona KM

Avaz grupacija spremna je već iduće godine ući u novu investiciju a ona je vrijedna od 60 do 80 miliona KM, najavio je Fahrudin Radončić.

– Grupacija “Avaz” spremna je na Ilidži već iduće godine početi graditi više od 60.000 m2 stambeno-poslovnih objekata i uložiti najmanje 60-80 miliona KM – napisao je Radončić.

3. Bingo jedina firma iz BiH ba listi 100 najvećih u široj regiji

Tuzlanska kompanija Bingo našla se i ove godine na listi 100 najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi, pokazuje najnoviji izvještaj TOP 100 SEE koji je objavio SeeNews.

Bingo se, po prihodima, nalazi na 92. mjestu sa ukupnim prihodima od 620,2 miliona eura što je blagi pad u odnosu na prošlu godinu kada je sa prihodima od 636 miliona eura tuzlanska kompanija zauzimala 91. mjesto. Prema neto dobiti, Bingo je na ovoj listi na 36. poziciji.

2. Milionska investicija njemačke firme u BiH: Traže radnike za novu fabriku

Njemačka kompanija “GS Holding” GmbH osnovaće u općini Prozor-Rama novu firmu i pokrenuti tvornicu metalske industrije u kojoj će biti zaposleno 120 osoba.

Općinsko vijeće Prozor-Rama dalo je saglasnost na Ugovor o podršci zapošljavanju po projektu tvornice za obradu metala „GS-Rama“ d.o.o. Prozor – Rama a na osnovu toga objavljen je i javni poziv za sve zainteresovane. Kako je najavljeno, do kraja 2022. godine se očekuje zapošljavanje 57 radnika, dok bi prosječna plata majstora bila 1.500 KM.

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 10 miliona KM, od čega će novčana podrška Općine  Prozor-Rama iznositi 1.950.000 KM.

1. Geobiro iz Konjica preuzeo 50 posto vlasništva u njemačkoj kompaniji BIMm services GmbH

Kompanija iz Konjica Geobiro d.o.o. preuzela je 50 posto vlasništva njemačke firme BIMm services GmbH sa sjedištem u Sontheimu. BIMm services GmbH je kompanija koja se bavi laserskim skeniranjem i Scan to BIM modeliranjem.

Ovom akvizicijom Geobiro d.o.o. je ojačao svoju poziciju u industriji laserskog skeniranja i modeliranja te obezbijedio direktni pristup evropskom tržištu.