Milionska investicija njemačke firme: Traže radnike za novu fabriku

0

Njemačka kompanija “GS Holding” GmbH osnovaće u općini Prozor-Rama novu firmu i pokrenuti tvornicu metalske industrije u kojoj će biti zaposleno 120 osoba.

Općinsko vijeće Prozor-Rama dalo je saglasnost na Ugovor o podršci zapošljavanju po projektu tvornice za obradu metala „GS-Rama“ d.o.o. Prozor – Rama a danas je na osnovu toga objavljen i javni poziv za sve zainteresovane. Kako je najavljeno, do kraja 2022. godine se očekuje zapošljavanje 57 radnika, dok bi prosječna plata majstora bila 1.500 KM.

Vrijednost ugovora

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 10 miliona KM, od čega će novčana podrška Općine  Prozor-Rama iznositi 1.950.000,00 KM.

Investitor se potpisivanjem ugovora obavezao da će nabaviti opremu i zaposliti određen broj radnika prema kapacitetima proizvodnog prostora, izgraditi novi proizvodni objekat na lokaciji koju će kupiti od Općine te da će obučavati i pripremati radnike za posao te zaposliti ukupno do 120 radnika kroz razdoblje od četiri godine od dana početka proizvodnje.

Investitor se obavezao i da će održati ovu uposlenost najmanje u periodu od osam godina.

“Kroz korištenje općinske imovine i kroz korištenje poticajnih sredstava po ovom Ugovoru, omogućiti će se pokretanje proizvodnje metalskih proizvoda kroz ugovaranje sa tvrtkom “GS Holding” GmbH, Regensburg, Njemačka. Poticajna sredstva i njihovo namjensko korištenje osigurano je odgovarajućim garancijama. Novo poduzeće, koje će se osnovati nakon ugovaranja potpore, predložiti će Sudu naziv “GS-Rama” d.o.o., a sjedište će biti u Prozor-Rami. Planirana potpora projektu GS-Rama znači potporu zapošljavanju novih najmanje 120 djelatnika na rok od 8 godina, koji će raditi na poslovima metalske struke, uključujući i nove tehnologije u toj oblasti. Razvoj ovoga projekta može pokrenuti i nove projekte u metalskoj i sličnoj branši te unijeti jednu potpuno novu dimenziju o mogućnosti upošljavanja u općini Prozor-Rama”, kazao je Josip Juričić, šef Službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije Općine Prozor-Rama.

Renomirana kompanija

Inače, proizvodi ove tvornice se nalaze u bagerima firme LIEBHERR, Siemensovim brzim vlakovima, obradnim centrima i transfer-linijama kompanije GROB, linijama za ‘offset’ i flekso-tisak firme Windmöller & Hölscher, proizvodnim linijama za tisak papirne ambalaže firme BOBST, liniji za zavarivanje automobile Mercedes – koji se proizvode i u Bremenu s firmom FFT, transportnim sistemima za rezače metala firme Messer Cutting & Welding, modernim prešama firme Salvagnini itd.

Javni poziv za prikupljanje prijava zainteresiranih za rad u novoj tvornici u Prozoru

GS HOLDING GmbH, Regensburg, Njemačka kao investitor u buduću tvornicu za proizvodnju metalnih proizvoda u Prozoru – Rami, u saradnji sa Općinom Prozor – Rama, objavio je Javni poziv za prikupljanje prijava zainteresiranih za rad u novoj tvornici u Prozoru, posebno onih metalske struke te je najavio i Info dan – prezentaciju planova investitora vezanih za novu tvornicu u Prozoru.

Prezentacija i prikupljanje prijava održati će se 30.10.2021.u Kino dvorani u Prozoru sa početkom u 11 sati, a slanje prijava za one koji ne budu u mogućnosti sudjelovati na info danu naknadno će se definirati.

Pozivaju se zainteresirani  za rad u tvornici GS – RAMA, posebno inženjerski kadar i osobe sa znanjima u oblasti obrade metala, da sudjeluju na info danu i prijave se za novi posao, rečeno je iz kompanije.