Gasi se poznata fabrika čipsa u Laktašima

0

Kompanija “PepsiCo” do kraja godine će ugasiti proizvodnju u svojoj fabrici čipsa “Marbo” u Laktašima.

Gašenje fabrike čipsa zvanično je potvrđeno iz kompanije “Pepsico” za portal Capital a u kompaniji kažu kako se proizvodnja seli u opštinu Bački Petrovac u Srbiji, te da je riječ o novoj poslovnoj strategiji.

“Fabrika “Marbo” biće rekonstruisana u centralni distributivni centar za cijelo tržište Bosne i Hercegovine, dok će fabrika u Magliću (opština Bački Petrovac, Srbija) postati regionalni proizvodni centar kompanije “PepsiCo” za područje Zapadnog Balkana, u čijem sastavu “Marbo” posluje već 13 godina”, kažu oni.

Dodaju kako će preduzeće “Marbo” nastaviti sa prodajom i distribucijom portfolia u BiH, te da će sektori logistike i prodaje, kao i dio drugih administrativnih funkcija ostati u Laktašima.

“Ovakva reorganizacija poslovne strukture će biti završena do kraja 2021. godine”, kažu u “PepsiCo”.

Fabrika je zapošljavala 380 radnika pa je jasno da će mnogi od njih morati da potraže druga radna mjesta s obzirom na to da je za distribuciju potrebno mnogo manje radnika nego u proizvodnji.

Otpremnine na osnovu socijalnog programa

“Operacije u BiH će podrazumijevati 32 zaposlena u Laktašima, dok će ostalih 124 dobiti otpremnine na osnovu socijalnog programa”, kazali su u ovoj kompaniji za Nezavisne novine.
Istakli su i da će svi zaposleni u Laktašima imati priliku da se prijave za novootvorena i upražnjena radna mjesta u Magliću.
“Oni će imati i pravo na dodatak za preseljenje u skladu sa globalnom politikom. Ovakva reorganizacija se sprovodi sa ciljem efikasnijeg rukovođenja lancem snabdevanja i biće završena do kraja 2021. godine”, naveli su u kompaniji “PepsiCo”.

Finansijski izvještaji pokazuju kako je “Marbo” u posljednje dvije godine upao u probleme i napravio minus od 6,5 miliona maraka, iako su, primjera radi, prošle godine imali prihode od nepunih 70 miliona maraka, navodi se u tekstu Capitala.