Ruski trgovački lanac u januaru otvara prvu prodavnicu u BiH

0

U Bosni i Hercegovini uskoro će sa radom početi novi trgovački lanac koji na tržište ulazi s najavom da će imati 20 posto niže cijene od konkurencije. Prvu prodavnicu otvorit će na Ilidži a pripreme su u toku, zvanično je saopćeno iz kompanije.

Naime, posredstvom Agencije “Express consulting”, koja se, između ostalog, bavi i dovođenjem stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu, od januara 2022. godine na bh. tržištu počet će raditi ruski trgovački lanac MERE.

U Općinskom sudu u Sarajevu već je registrirano privredno društvo “Eksperttorg” d.o.o., u okviru kojeg će poslovati lanac MERE u BiH.

“Prva planirana prodavnica treba biti otvorena na Ilidži, u Sarajevu. U toku su sveobuhvatne pripreme, prostori su već zakupljeni i trenutno se radi na renoviranju i opremanju. Nakon Sarajeva slijedi otvaranje trgovina širom države, u Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici, Bijeljini… Prema trenutnim planovima, MERE će u BiH imati od 50 do 80 prodavnica. Vrlo važno je to da će svi budući zaposlenici biti državljani BiH”, kazao je direktor agencije Express Consulting Kemal Muratović.

Prema njegovim riječima, ono što u potpunosti izdvaja trgovinski lanac MERE u odnosu na ostale, jeste cjenovna politika.

“Cijene svih artikala u prodavnicama MERE bit će za čak 20 posto niže u odnosu na sve druge velike lance. To je ono što je sigurno pozitivno i što je dobra vijest za potrošače u BiH”, naglasio je Muratović.

Inače, ovaj trgovinski lanac jedan je od najvećih na svijetu. U evropskim zemljama posluju pod brendom MERE, dok u Rusiji rade pod imenom “Svetofor”. O kakvoj kompaniji se radi govori i podatak da, naprimjer, u 2020. godini imaju ostvareni promet od 189 milijardi ruskih rubalja.