Bosanci preuzeli njemačku firmu Car Trim i dodatno je razvili

0

Predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, u okviru posjete i obilaska bh. kompanija iz sektora tekstila, odjeće, kože i obuće, u Žepču su posjetili kompaniju Prevent specials d.o.o. koja upošljava oko 250 radnika.

Tom prilikom sa direktorom kompanije razgovarano je o aktuelnom stanju u sektoru kože i tekstila, njihovom proizvodnom programu i kapacitetima, planovima, ali i izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Godine 2016. Prevent grupacija je kupila njemačku kompaniju Car Trim sa svim njihovim poslovnicama u Evropi, pa tako i u Žepču. Car trim Žepče se tada bavila proizvodnjom automotiva (presvlake za automobilska sjedišta) za VW grupaciju, i u tom periodu su brojali preko 1.000 uposlenih.

Međutim kasnijim poslovnim aktivnostima uslovljenim diversifikacijom portfolia kompletne Grupacije na svim lokacijama, pa tako i u Žepču, firma Prevent specials je u potpunosti smanjila automotiv program.

Trenutno rade samo presvlake za rukohvate u automobilima za VW i Land Rover, ali je portfolio svojih klijenata povećala u drugim segmentima.

Sa današnjeg sastanka

Oni danas proizvode presvlake za kancelarijske i „gejmerske“ stolice za njemačku firmu Interstuhl, putne kofere za italijanski kompaniju Bric’s, dječije ležaljke i sjedalice za njemačku kompaniju Hofbrucker, sjedalice i naslone za baštenski namještaj za jednog od najvećih proizvođače – holandsku kompaniju Keter, te presvlake za traktorska sjedala za kompaniju Gramer u čijem portfoliju je i poznati brand traktora John Deere.

Dobrom organizacijom, ali i poštivanjem sigurnosnih mjera uspjeli su prebroditi period koronavirusa u prošloj godini, tako da nije bilo većih problema sa infekcijama radnika, a u ovoj je već primjetan oporavak i čak su povećali broj uposlenih za oko 50 radnika.

Ono što najviše raduje je da u svojoj proizvodnji najviše koriste domaće repromaterijale koje proizvode naše kompanije (tkanina, rajferšlusi, spužva, neki plastični dijelovi, etikete, sl.). Trenutno im najveći problem predstavlja nedostatak radne snage.

Tokom posjete, predstavnik VTK BiH je također prezentirao usluge komore koje stoje na raspolaganju svim bh. privrednicima.

Na kraju posjete, iskazano je zadovoljstvo saradnjom sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i želja da se ista podigne na još viši nivo.