Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je u Visokom investirao 10 miliona KM, koja firma iz Tešnja ulaže 1,4 miliona KM u novi pogon, koja bh. kompanija je probila kolosalni tunel u Crnoj Gori, ko su Nijemci koji grade pogon u Goraždu…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Investitor iz Dubaija najavio luksuzni projekat u Visokom

Park Investments, grupacija sa sjedištem u Dubaiju, preko svoje kompanije Park Investments Bosnia d.o.o. Sarajevo namjerava na području Visokog graditi luksuzno odmaralište pod nazivom Loulou.

Rezervacije i prodaja objekata u naselju koje će, prema informacijama sa web stranice investitora, sadržavati 52 luksuzne rezidencijalne vile okružene prirodom s pogledom na slikovite krajolike, potoke i jezera, već je počela.

9. RS se zadužila za 300 miliona eura na Londonskoj berzi

Republika Srpska se ove sedmice zadužila na Londonskoj berzi za 300 miliona eura. Dok zvaničnici RS ovo predstavljaju kao “uspješan izlazak na međunarodno tržište”, opozicija kritikuje ovaj potez kao uzimanje preskupog kredita.

Riječ je o petogodišnjim obveznicama koje su prodate po kuponskoj kamati od 4,75 posto.

8. Crna Gora: Bh. kompanija probila kolosalni tunel dug skoro 3 km

Bosanskohercegovačka kompanija Euro-asfalt završila je probijanje tunela kroz Bjelasicu, kojim će put od Kolašina do Berana biti kraći za 40 minuta te će umjesto dosadašnjih oko devedeset trajati pedeset minuta.

Tunel na saobraćajnici Jezerine-Lubnice, u dužini od 2.814 metara, najkompleksniji je i najzahtjevniji građevinsko-saobraćajni objekat na izgradnji puta od Berana do Kolašina, preko planine Bjelasice.

7. U Živinicama obrt otvarate za dva sata: U poslovnoj zoni firme iz Njemačke i Austrije

U Živinicama obrt možete otvoriti za dva sata, a dobiti građevinsku i urbanističku saglasnost za tri dana. Inače, Bosna i Hercegovina godinama upravo po ovim parametrima zauzima izuzetno loše mjesto ne samo u regiji nego i cijelom svijetu, što znatno otežava razvoj ekonomije.

U industrijskoj zoni Ciljuge 2 posluje oko 15 domaćih i stranih kompanija koje zapošljavaju preko 1.600 radnika. Najznačajnije među njima su dvije austrijske i dvije njemačke kompanije koje se bave proizvodnjom elektroopreme i dijelova za automobilsku industriju.

U toku su pregovori sa više potencijalnih investitora iz Njemačke, koji žele otvoriti svoje proizvodne pogone u ovoj industrijskoj zoni.

6. Velika ekspanzija Wizz Aira u bivšoj Jugoslaviji, BiH dobija najviše novih linija

Wizz Air planira u narednih mjeseci uvesti 24 nove rute s tržišta bivše Jugoslavije, uprkos očekivanjima aviokompanije da će se postupni oporavak saobraćaja dogoditi tek krajem ljeta.

Krajem juna niskotarifna kompanija otvorit će novu bazu u Sarajevu uvođenjem devet novih linija. Nadalje, započet će i četiri nove linije iz Beograda, od kojih je jedna već pokrenuta, kao i šest iz Splita i pet iz Banja Luke.

5. Vareš korak bliže do izgradnje saudijskog mega-projekta

Načelnik Općine Vareš Zdravko Marešević sa saradnicima i predstavnici kompanije “Prima Real Estate” d.o.o. Sarajevo održali su sastanak. Tema sastanka bilo je izdavanja potrebnih dozvola za izgradnju potrebne infrastrukture u naselju Toljenak.

Kako je BiznisInfo ranije pisao, kompanije Prima Real Estate d.o.o. Sarajevo i Luxury Real Estate d.o.o. planiraju graditi luksuzno rezidencijalno naselje sa više stotina objekata u Općini Vareš, na samoj granici sa Kantonom Sarajevo.

4. Goražde: Nijemci grade halu na 7000 m2

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i ministar za privredu Mensad Arnaut upriličili su sastanak sa investitorom iz Njemačke Klausom Bellingrothom, sa kojim je ovaj kanton već duže vrijeme u pregovorima oko otvaranja nove fabrike koja bi omogućila za početak otvaranje oko 150 radnih mjesta.

Kompanija za proizvodnju medicinskih kreveta i funkcionalnog namještaja u Goraždu pod nazivom TVC d.o.o.  registrovana je u Goraždu.

Kako je istaknuto,  u završnoj fazi je kupovina zemljišta na lokalitetu Industrijske zone Vitkovići gdje bi se gradila nova proizvodna hala površine 7.000 kvadratnih metara.

3. Bingo nastavlja s investicijama, u novom objektu zaposlio još 50 radnika

Kompanija Bingo je u Janji otvorila prvi objekat sredinom 2015. godine. Od tada, do danas, osim u maloprodaju, investirali su i u proizvodnju, preuzevši 2016. godine Fabriku za proizvodnju i preradu voća i povrća „Semberka“. Otvaranjem 219. poslovnice u petak, hipermarketa na adresi Bijeljinska 300 b, osigurali su pedeset novih radnih mjesta.

Objekat se proteže na površini od 3.500 m2, od čega sam hipermarket zauzima 2.300 m2, restoran sa igraonicom 200 m2 (80 sjedećih mjesta unutra i 34 u bašti), a ostalo su službene prostorije i apoteka.

2. Visoko: Završili fabriku od 10 miliona KM i pokrenuli izvoz, očekuju i rast prometa

Iza Vimar Grupe iz Visokog je uzbudljiv period. Završena je izgradnja njihove fabrike za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina vrijedna skoro 10 miliona KM, počeli su sa izvozom u zemlje regiona, a uskoro se okreću i Evropskoj uniji, te arapskim zemljama. Firma je zaposlila 23 nova radnika, uz već postojeća 43, a sve uz podršku projekta EU4Business.

“Moramo rasti”, govori Ehlimana Ajdin, direktorica i vlasnica Vimar Grupe.

1. Članica Hifa grupe u novoj investiciji od 1,4 miliona KM

Hifa Tank, članica Hifa grupacije, nastavlja s investicijama. Počela je izgradnja nove farme tovnih pilića u koju će tešanjska kompanija uložiti 1,4 miliona KM. Farma koju trenutno grade u Jelahu prostiraće se na 3.000 kvadratnih metara a njen kapacitet biće i do 50.000 pilića, kazao je za BiznisInfo direktor kompanije Hasan Ahmetlić.

– Završetak radova i useljenje očekuje se najkasnije do kraja godine, moguće i ranije. Kada bude gotova, zaposlićemo još 5 radnika – kazao nam je Ahmetlić.