Članica Hifa grupe u novoj investiciji od 1,4 miliona KM

0

Hifa Tank, članica Hifa grupacije, nastavlja s investicijama. Počela je izgradnja nove farme tovnih pilića u koju će tešanjska kompanija uložiti 1,4 miliona KM.

Farma koju trenutno grade u Jelahu prostiraće se na 3.000 kvadratnih metara a njen kapacitet biće i do 50.000 pilića, kazao je za BiznisInfo direktor kompanije Hasan Ahmetlić.

– Završetak radova i useljenje očekuje se najkasnije do kraja godine, moguće i ranije. Kada bude gotova, zaposlićemo još 5 radnika – kazao nam je Ahmetlić.

Opremu za farmu obezbijedila je kompanija Jomapeks iz Novog Sada a montažu AB konstrukcije vrši renomirana bh. kompanija Širbegović.

Evropski standardi

Ovo je druga farma tovnih pilića kompanije Hifa Tank. Prva farma otvorena je 2017. godine i ima kapacitet 60.000 tovnih pilića koje otkupljuje još jedna uspješna tešanjska kompanija – MADI.

– Ovo je već Evropa, ne treba biti u EU da radiš dobar i kvalitetan posao, ovo je po evropskim standardima – kazao je nedavno i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nakon obilaska farme.  

Ahmetlić ističe kako je kompanija ranije djelovala u sektoru transporta no u posljednje vrijeme sve se više okreće industriji uzgoja pilića.

D. Hadžić