Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji njemački gigant dolazi u BiH, koja domaća firma sarađuje s Njemačkom razvojnom bankom, koji bh. grad je privukao 70 miliona KM investicija reformom javne uprave, koja domaća kompanija ulazi u veliki biznis sa solarnim panelima…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Počeli radovi na širenju aerodroma Tuzla, investicija od 1,6 miliona KM

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla počela je izgradnja atrija. Riječ je o novom objektu koji će biti lociran u sjevernom dijelu kompleksa aerodroma, povezan je nadstrešnicom sa glavnim ulazom-izlazom u Putnički terminal, a služit će za potrebe putnika u odlasku i dolasku.

Ukupna ugovorena vrijednost za izvođenje radova je 1.678.941 KM. Tenderska procedura oko izgradnje je okončana, a izabrani su i izvođači radova po određenim vrstama radova.

9. “Orao” nastavlja saradnju s Ratnim vazduhoplovstvom Indije

Preduzeće “Orao” u Bijeljini biće i dalje odobreni isporučilac za Ratno vazduhoplovstvo Indije, objavljeno je na zvaničnoj stranici ove firme.

“Vazduhoplovstvo Indije je naš strateški važan kupac i osiguranje nastavka saradnje na postojećim poslovima i ulazak na tržište Indije na novim poslovima je od neprocjenjivog značaja za dalji razvoj preduzeća”, izjavio je vršilac dužnosti direktora “Orla” Mladen Stojanović.

8. Poslovna zona Ratkovac najavljuje nove pogone

U Cazinu puno nade polažu u svoju poslovnu zonu Ratkovac, nadomak grada. Ovo je  glavni privredni infrastrukturni projekat koji bi u narednim godinama trebao na jednom mjestu okupiti značajne poslovne subjekte, proizvodno orijentisane.

Trenutno se u zoni nalazi jedna kompanija sa oko 60 zaposlenih a uskoro će još se pridružiti inostrani subjekt koji najavljuje zapošljavanje i do 250 radnika.

7. Danski lanac JYSK u Sarajevu otvorio prvu XL trgovinu u regiji

Prva, u potpunosti preuređena, JYSK XL trgovina otvorila je svoja vrata na lokaciji Novog Sarajeva, ulica Kolodvorska 12. Radi se o preuređenoj JYSK trgovini na staroj adresi i prvoj trgovini koju je JYSK otvorio u BiH prije 11 godina.

XL koncept razlikuje od uobičajenog formata JYSK trgovina veća kvadratura, što kupcima pruža  bolju preglednost, širi asortiman i inspirativniji koncept izlaganja.

6. U Neumu sjajna posjeta, otvara se novi hotel sa 4 zvjezdice

Lijepo vrijeme, mir i priroda privukli su početkom mjeseca veliki broj domaćih turista u Neum. Brojni dolasci iznenadili su i same ugostitelje, koji su ipak, spremno prihvatili toliki broj gostiju. Ove godine očekuje se uspješna sezona pa se otvraju i novi smještajni kapaciteti.

Krajem aprila očekuje se otvorenje novog hotela sa 4 zvjezdice. Hotelska ponuda Neuma bit ce bogatija za 100 novih smještajnih jedinica, a interesa turista već ima. Radovi idu po planu, a vlasnici će uz postojećih 45 otvoriti 30 novih radnih mjesta.

5. Delić obišao Alternativu: Šteta od požara pola miliona KM

Ministar privrede KS Adnan Delić, obišao je postrojenja firmi Alternativa i Sincro u industrijskoj zoni Hrasnica. Jedan od povoda ove ministrove posjete Alternativi je i požar koji je protekle sedmice uništio  jedan dio starog, devastiranog skladišta.

Kako je kazao direktor ove firme Salih Lemeš, šteta iznosi oko pola miliona KM, ali najvažnije je da nije bilo ljudskih, nenadoknadivih žrtava.

4. Hifa Oil ulazi u posao sa solarnim panelima

Hifa Oil, najveći privatni distributer nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini, pokreće novi sektor distribucije solarnih panela pod imenom Eurosolar.

Eurosolar je novitet na bh. tržištu solarnih sistema. Osnovna djelatnost ovog brenda koji će funkcionisati kroz samostalne podružnice je prodaja cjelokupne opreme za solarne elektrane, tačnije prodaja invertera, konstrukcija, panela, solarne led rasvjete, solarnih kolektora, modula, solarnih kompleta i ostale solarne opreme.

3. Živinice za 2 godine privukle 70 miliona KM investicija

Reformom Gradske uprave i stvaranjem boljeg poslovnog ambijenta Grad Živinice je u protekle četiri godine povećao budžet sa 14 na 26 miliona KM.

Samo u posljednje dvije godine privukli su u gradske poslovne zone 70 miliona KM investicija, a zaposleno je više od 1.600 radnika.

2. AS Holding prva bh. privatna kompanija s kojom Njemačka razvojna banka uspostavlja saradnju

Vispak d.d. Visoko, članica AS Holdinga, i Njemačka razvojna banka DEG – Deutsche Investitions-und Entwicklungsgesellschaft, potpisali su nedavno ugovor o kreditiranju u iznosu od 12,1 milion eura. Time je AS Holding prva privatna kompanija u Bosni i Hercegovini koja je ostvarila saradnju sa Njemačkom razvojnom bankom.

Ovim ugovorom DEG ulazi u Vispak kao jedini kreditor, a sredstva su namijenjena za refinansiranje kao i za kapitalna ulaganja.

1. Osnovana firma Lidl BH – njemački gigant zvanično dolazi u BiH

Kompanija Lidl BH osnovana je u Bosni i Hercegovini, nakon što je ovaj njemački gigant nedavno najavio ulazak na bh. tržište. Početni kapital kompanije Lidl BH d.o.o. je skoro million maraka, tačnije 977.915 KM.

Formalni osnivač je firma W E-International Zweite GmbH, a sjedište društva je u ulici Maglajska u Sarajevu.