AS Holding prva bosanskohercegovačka privatna kompanija s kojom Njemačka razvojna banka uspostavlja saradnju

0

Nakon Austrijske razvojne banke (OeEB), te Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ovo je treća razvojna banka koja je ukazala povjerenje AS Holdingu.

Vispak d.d. Visoko, članica AS Holdinga, i Njemačka razvojna banka DEG – Deutsche Investitions-und Entwicklungsgesellschaft, potpisali su nedavno ugovor o kreditiranju u iznosu od 12,1 milion eura.

Time je AS Holding prva privatna kompanija u Bosni i Hercegovini koja je ostvarila saradnju sa Njemačkom razvojnom bankom. Ovim ugovorom DEG ulazi u Vispak kao jedini kreditor, a sredstva su namijenjena za refinansiranje kao i za kapitalna ulaganja.

Sredstva će biti iskorištena u izgradnju sistema obnovljivih izvora energije, tačnije za postavljanje solarnih panela na poslovnu zgradu Vispaka, kao i u nabavku novih postrojenja i automatizaciju procesa proizvodnje, od kafe, preko praškastih proizvoda, do čokolada.

Modernizacija kapaciteta

Novim investicijama, Vispak će uz u smanjenje troškova energije i emisije CO2, značajno povećati i modernizirati proizvodne kapacitete, te dodatno podići standarde uspostave i kontrole kvaliteta.

Ugovor su ispred Vispaka potpisali Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Holdinga, uz prisustvo direktorice Vispaka Nine Bijedić Mujanović, te Mirze Kasuma, CFO AS Holdinga, a potpisnici ispred DEG-a su potpredsjednici Irene Stechert i Ruediger Brain (Corporates/Funds Europe/Middle East/Central Asia).

“Vispak i AS Holding se raduju uspostavljanju saradnje sa DEG-om, kao partnerom za dalje širenje svog poslovanja, a sam potpis ovog ugovora je potvrda kvalitete poslovanja naše Grupacije. Posebno raduje da smo u potpunosti zadovoljili visoke standarde u korporativnom, finansijskom, ekološkom i etičkom domenu. To da smo prva privatna korporacija u Bosni i Hercegovini koja je prihvatljiv partner jednoj ovakvoj instituciji kakva je Njemačka razvojna banka, ne samo da naše brendove čini još zanimljivijim na EU tržištu, već je i dodatni motiv da istrajemo u našoj misiji jačanja bosanskohercegovačke prehrambene industrije. Ovom prilikom bih se zahvalio na ukazanom povjerenju, kao i na profesionalnom angažmanu timova s obje strane koji su sudjelovali u realizaciji ovako značajnog projekta, a koji je nadamo se, početak jedna duge i uspješne saradnje sa DEG-om kao partnerom”, izjavio je Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Holdinga.

Garant rasta

Benefit ovog ugovora se ne ogleda samo u finansijskim efektima, nego u činjenici da se radi o razvojnoj banci, te je takva saradnja zasigurno garant daljeg rasta i razvoja našeg poslovanja a sve u cilju standardizacije poslovanja i podizanja konkurentnosti kompanije na još višu razinu.

”Drago nam je pratiti Vispak u daljem rastu i po prvi put ulagati izravno u jednu kompaniju u Bosni i Hercegovini. Istodobno, doprinosimo tržišnom razvoju promoviranjem viših standarda u preradi hrane i kontroli kvaliteta, ali i ekološki prihvatljivoj proizvodnji”, komentirala je Monika Beck, članica Upravnog odbora DEG-a.

Ovo je nakon slične saradnje sa Austrijskom razvojnom bankom (OeEB), te saradnje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), treća razvojna banka koja je ukazala povjerenje AS Holdingu.