Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko investira u Ilijašu, a ko će zaposliti veliki broj radnika u Konjicu, gdje se gradi tunel dug više od tri kilometra, šta se dešava sa prvom bh. kriptovalutom koja izlazi na svjetsku berzu…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. AMA Adriatic i Kalea investiraju u nove proizvodne objekte

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić najavio je proširenje industrijske zone u Ilijašu i nove investicije bh. kompanija. Riječ je o izgradnji nove hale firme AMA Adriatic od 3.500m2, završetku radova na objektu od 1.500m2 u zoni 3 te početak gradnje objekta firme Kalea od 10.000m2.

Sve navedeno rezultirat će povećanju društvenog bruto proizvoda te otvaranju novih radnih mjesta u Ilijašu, kazao je Fazlić koji je zajedno s ministrom privrede Kantona Sarajevo posjetio  Industrijsku zonu “Luka” u Ilijašu.

9. Bingo kupio sarajevsku kompaniju INIT

Kompnija Bingo iz Tuzle preuzela je kompaniju Institut za informacione tehnologije d.d. Sarajevo (INIT). Bingo je stekao učešće od 83 posto dionica u ovoj kompaniji, kako se vidi na osvježenoj listi dioničara na Sarajevskoj  berzi.

Raniji vlasnik bila je Fortenova grupa d.d. Djelatnost kompanije INIT je obrada podataka, usluge hostinga i djelatnosti povezane sa njima.

8. Ovnak ulaže milione KM u farme krava

Firma Ovnak d.o.o. Vitez osnovana je 1991. godine i prvobitno se bavila prodajom građevinskog materijala te proizvodno-uslužnim djelatnostima. Danas je bazični biznis uvoz i distibucija kozmetike i kućne hemije. Uz to od 2001. godine posluje i farma Ovnak. Od 2008. godine imaju i auto centar Ovnak, istakao je Drago Kafadar, direktor preduzeća Ovnak.

Trenutno Ovnak broji 170 uposlenih, a 2019. godinu završili su sa 37 miliona KM ukupnog prihoda. Postojeća farma nema dovoljne kapacitete, zbog toga se porodica Kafadar odlučila na građenje novog objekta kako bi farmu proširili i postigli svoj cilj od milion litara mlijeka godišnje.

– Investicija je krenula prošle godine, a vrijedna je nekoliko miliona maraka. U naredne tri godine planiramo uložiti oko pet miliona maraka. Za sad pravimo farmu muznih krava za kapacitete 146 ležišta – rekao je direktor preduzeća Ovnak.

7. Sarajevski trg dobit će potpuno drugačiji izgled

Trg oslobođenja-Alija Izetbegović uskoro će doživjeti potpunu transformaciju. Ispod centralnog sarajevskog trga bit će izgrađena podzemna garaža na tri etaže, dok će i nadzemni dio biti redizajniran.

Spomenici koji ovdje stoje desetinama godina bit će uklonjeni, a bit će izgrađena nova spomen-obilježja.

Na sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, održanoj 28. januara 2021. usvojen je Nacrt Odluke o usvajanju i Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta Trg oslobođenja-Alija Izetbegović kojim su predviđene ove promjene.

6. Bivši ugostitelj u novom poslu s namještajem

Emir Mehmedović Žaga iz Brčkog nakon dugogodišnjeg rada kao ugostitelj i vlasnik poznatog brčanskog kafića “Jazzwa” odlučio je prije nekoliko godina promijeniti svoje zanimanje i krenuti samostalno u ozbiljniji biznis, odnosno proizvodnju unikatnog namještaja “Unique furniture ŽAGA”.

Nije mogao ni zamisliti da će na samom startu mnogi kupci u Brčkom, a kasnije i širom BiH, biti zadovoljni sa njegovim kreativnim pristupom pravljenju unikatnog namještaja. Kaže da je uvijek volio stvarati i praviti nešto svojim rukama.

5. Tunel Zenica: 120 radnika na terenu, radi se 24 sata

Na poddionicama Vranduk – Ponirak i Ponirak – Vraca u toku radovi na značajnim objektima: mostovima Vranduk 1 i Vranduk 2 te tunelu Vranduk i tunelu Zenica čija je ukupna dužina desne tunelske cijevi 3.371 m, a lijeve 3.324 metra.

Nakon završetka aktivnosti na izgradnji Zeničke obilaznice, fokus aktivnosti JP Autoceste FBiH u zeničkoj regiji stavljen je na nastavak radova prema sjeveru, na poddionicama Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraca kao i na sjevernoj sekciji dionice Tunel Zenica – Donja Gračanica.

4. Žepčaci investirali dva miliona maraka: Otvorili tri nove hale

Rad firme „Tisakomerc“ iz Žepča protekle je godine, kao i većinu privrednih subjekata, obilježila pandemija. Međutim, iz menadžmenta ove uspješne kompanije kažu da, vlastitim naporom i dobrom organizacijom, nisu usporeni razvoj i rast. U proteklom periodu investirali su više od dva miliona maraka u nove proizvodne programe i hale.

– U prostoru matične firme u Žepču izgradili smo tri dodatne proizvodne hale, što je novih 2.000 kvadrata, gdje nastavljamo razvijati proizvodnju od metala i plastike, prvenstveno za fabrike namještaja, metalne industrije i građevinarstva. Zaposlili smo i još 20 radnika u proizvodnji, a kadrovski smo se ojačali angažiranjem novih inžinjera i ekonomista – kazao je Nagib Mujkić, direktor „Tisakomerca“.

3. Niče kompleks od pet farmi za proizvodnju jaja

Firma za proizvodnju konzumnih jaja “Agreks” iz Donjeg Žabara gradi kompleks od pet povezanih farmi kapaciteta od po 30.000 komada koka nosilja, za potrebe proizvodnje konzumnih jaja iz slobodnog držanja, potvrdio je direktor te firme Predrag Miličić.

Miličić je rekao da se kompleks gradi na području opštine Šamac u naselju Brvnik, te da se takav način proizvodnje konzumnih jaja koristi u zemljama EU i da će “Agreks” biti prvi u BiH koji će proizvoditi jaja na ovaj način.

2. Konjic: Kompanija u vlasništvu Japanaca gradi novi pogon, posao za još 150 radnika

Firma Tsubaki-Nakashima TN Bosnia d.o.o. Konjic koja u Konjicu djeluje od 1984. godine i bavi se proizvodnjom konusnih valjaka za autoindustriju i željeznice ove sedmice je počela aktivnosti na proširenju proizvodnih kapaciteta.

Time će u narednom periodu biti omogućeno povećanje zaposlenih sa sadašnjih 150 na preko 300 radnika.

1. Prva bh. kripto valuta izlazi na svjetsku berzu

Blockchain tehnologija polako ali sigurno dolazi i u Bosnu i Hercegovinu. Nakon što je prije nekoliko dana objavljeno kako se za bitcoine sada u BiH može kupovati u web shopu kompanije iz Sanskog mosta, BiznisInfo saznaje i da će uskoro na berzama biti izlistana i prva bh. community kriptovaluta, jedini projekat te vrste ne samo u našoj zemlji nego i zemljama okruženja.

Naime, u vrijeme pandemije koronavirusa koja je prošle godine zahvatila cijeli svijet i naglasila važnost kriptovaluta i prelazak na nove tehnologije Crypto.ba je lansirao svoju kriptovalutu RuXCrypto (RXC).

Nastao kao community kriptovaluta i kao način promocije kriptovaluta naročito među mladima, RuXCrypto (RXC) se rudari od 25. septembra prošle godine. Uskoro će biti dostupan u BCX mjenjačnici u Banjaluci i BCX berzi u Srbiji i to prema Bitcoinu, Ethereumu i Konvertibilnoj marki. Od 22. februara ove godine, RXC će na Whitebit.com, kripto berzi licenciranoj od strane EU regulatora, biti izlistan prema paru RXC/USDT.