AMA Adriatic i Kalea investiraju u nove proizvodne objekte

0

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić najavio je proširenje industrijske zone u Ilijašu i nove investicije bh. kompanija.

Riječ je o izgradnji nove hale firme AMA Adriatic od 3.500m2, završetku radova na objektu od 1.500m2 u zoni 3 te početak gradnje objekta firme Kalea od 10.000m2.

Sve navedeno rezultirat će povećanju društvenog bruto proizvoda te otvaranju novih radnih mjesta u Ilijašu, kazao je Fazlić koji je zajedno s ministrom privrede Kantona Sarajevo posjetio  Industrijsku zonu “Luka” u Ilijašu.

On je istakao značaj razvoja industrijskih zona u Ilijašu te ukazao na važnost nastavka ulaganja u njeno proširenje.

„Općina Ilijaš je sa aspekta kapaciteta u poljoprivrednoj proizvodnji najveća u Kantonu Sarajevo i cijenim da je jako važno da institucije vlasti imaju direktnu komunikaciju sa privrednicima. Danas smo posjetili Industrijsku zonu “Luka“, razgovarali sa našim privrednicima o temama bitnim za razvoj povoljnog ambijenta za poslovanje na našoj općini. Budući da postojeći privredni subjekti imaju potrebu za novim prostorom i širenjem svojih kapaciteta, razgovarali smo o opremanju, širenju i oplemenjivanuju industrijskih zona u Ilijašu. U konačnici, to će donijeti novu društvenu vrijednost, zapošljavanje i izvoz. Općinu Ilijaš i njena privreda je izvozno orijentisana i jedna petina izvoza iz Kantona Sarajevo je upravo iz općine Ilijaš te se oko 230 milona KM vrijednosti robe i usluga izveze na inostrano tržište“, rekao je načelnik Fazlić.

D.S.