Sarajevski trg dobit će potpuno drugačiji izgled

0

Trg oslobođenja-Alija Izetbegović uskoro će doživjeti potpunu transformaciju. Ispod centralnog sarajevskog trga bit će izgrađena podzemna garaža na tri etaže, dok će i nadzemni dio biti redizajniran.

Spomenici koji ovdje stoje desetinama godina bit će uklonjeni, a bit će izgrađena nova spomen-obilježja.

Na sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, održanoj 28. januara 2021. usvojen je Nacrt Odluke o usvajanju i Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta Trg oslobođenja-Alija Izetbegović kojim su predviđene ove promjene.

Trenutno traje period u kojem se može izvršiti javni uvid u ovaj urbanistički projekat.

Planom su predviđene tri podzemne etaže garaže, sa ukupno 242 parking mjesta, koje će se nalaziti ispod samog parka. Pješački ulazi/izlazi u garažu su predviđeni na trgu i to na dva mjesta, u vidu stepeništa i staklenog lifta.

Površina trga bit će najvećim dijelom popločana. Sastavni dio projektne dokumentacije podzemne garaže je i projekat uređenja trga sa hortikulturom.

Skupina bista bh. književnika će biti zadržana, “uz izradu novih, redizajniranih postolja” i bit će pozicionirane unutar planiranih arli, na dijelu trga prema Sabornoj crkvi.

Skulptura “Multikulturalni čovjek” bit će izmještena.

– Preporučuje se izmještanje na prostor trga iznad podzemne garaže Stari Grad u ulici Avdage Šahinagića, pri čemu treba voditi računa da spomenik svojom postavkom ne remeti multifunkcionalno korištenje ovog trga. Ukoliko izmještanje ovog spomenika na predloženu lokaciju nije moguće, i ukoliko se ne nađe adekvatna lokacija unutar teritorije matične općine, preporuka je da se isti izmjesti ili na odgovarajuću lokaciju u naseljima Mojmilo ili Dobrinja ili neku drugu lokaciju – stoji u dokumentu.

“Multikulturalni čovjek” bit će izmješten

“Multikulturalni čovjek” je skulptura italijanskog umjetnika Francesca Perillija posvećena društvima koja su bogata raznovrsnošću – kulturnom, etničkom, religijskom…

Spomenik iz 1977. godine, koji obilježava eru socijalizma, ovim planom se također ne zadržava, ali se ne objašnjava šta će s njim biti.

Umjesto njih, na trgu će biti izgrađeno Centralno spomen-obilježje svim poginulim braniteljima opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine na području Kantona Sarajevo. Također će biti izgrađeno i spomen-obilježje Prvoj policijskoj brigade.

U dokumentu se također navodi da se, u skladu sa Zakonom o privremenom korištenju javnih površina na području Kantona Sarajevo, može odobriti privremeno zauzimanje javnih površina – u svrhu održavanja kuturnih, zabavnih, sportskih i humanitarnih manifestacija.

To podrazumijeva postavljanje montažne bine, platna za projekciju, mobilnih kućica za sajmove/markete, slobodnostojećih reklamnih panoa i slobodnostojećih displeja, stolova i stolica za ljetne bašte i sl.

D. Sinanović