Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja austrijska kompanija ulaže u Srpcu, a koja u Lukavcu, koje su 10 najvećih kompanija u BiH, koja industrija u BiH nastavlja rast uprkos krizi…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Austrijska grupacija uložiće dva miliona KM u fabriku u Srpcu

Austrijska Pewag grupacija planira sljedeće godine u Srpcu otvoriti novu fabriku u oblasti industrijskog tekstila čija bi vrijednost bila oko dva miliona KM i zapošljavala bi oko 80 radnika.

Ova grupacija je prethodnih godina već realizovala značajne investicije u našoj zemlji a posljednjih godina sarađuju sa preduzećem “Hidraulika-fleks” Laktaši koje je ekskluzivni zastupnik i partner ove austrijske kompanije za područje BiH i Srbije za transportne lance i sve tipove lanaca koji se koriste za razne namjene u industriji.

  1. BiH najmanje uložila u spašavanje privrede

Bosna i Hercegovina uložila je najmanje novca u poticaje za pomoć privredi usljed ekonomske krize izazvane koronavirusom u cijelom regionu, a mjereno procentualno prema veličini brutodruštvenog proizvoda (BDP). Naime, poticaji za pomoć privrednom oporavku u BiH iznosili su samo 3 posto BDP-a što je najmanje u bivšoj Jugoslaviji, a u širem region manje je procentualno uložila samo Moldavija.

  1. Održan protest radnika BH Telecoma

Radnici kompanije BH Telecom ove sedmice su održali protestno okupljanje ispred zgrade Uprave BH Telecoma. Podsjetimo, radnici BH Telecoma I HT Eroneta odlučili su se na proteste jer “Vlada Federacije BiH i dalje odbija zaključenje Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH”.

  1. Investicija Perutnine Ptuj u BiH od 2 mil KM

Do kraja godine firma “Perutnina Ptuj S” trebala bi završiti izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Poveliču (opština Srbac na sjeveru BiH) koji se gradi prema najmodernijoj svjetskoj tehnologiji i udovoljit će svim propisanim ekološkim standardima. Vrijednost investicije je oko 2 miliona KM, a investitor je ukrajinski holding MHP, koji je prošle godine preuzeo vlasništvo u firmi.

Rješavanje dugogodišnjeg problema pročišćavanja otpadnih voda, uz izgradnju novog vodovoda od izvorišta u Prijebljezima do objekta Perutnine, stvorit će jače preduslove za poboljšanje kapaciteta ove tvornice i zapošljavanje novih radnika.

Na to će nesumnjivo uticati dobivanje izvoznog broja koji će proizvodima iz Perutnine omogućiti da budu na tržištu Europske unije, za što se još samo čeka zeleno svjetlo iz Brisela.

  1. Uprkos pandemiji, industrija slatkiša u BiH neprestano raste

Iako je pandemija virusa korona negativno uticala na plasman brojnih proizvoda iz BiH na inostrana tržišta, domaći konditori u konačnici imaju razloga za zadovoljstvo, jer se izvoz slatkiša ove godine, u odnosu na 2019, povećao.

– U odnosu na prošlu godinu, gdje je do kraja oktobra izvezeno oko 3.200 tona kakaoa i proizvoda od kakaoa u vrijednosti od 15,7 miliona KM, ove godine, za isti period, izvoz je iznosio blizu 3.800 tona, čija je vrijednost 19,6 miliona KM – saopštili su iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

  1. Završena prva faza izgradnje Vidikovca na Trebeviću

Završena je izgradnja prve faze kultnog Vidikovca kojim će Grad Sarajevo dobiti jedno od najreprezentativnijih zdanja sa kojeg se pruža najljepši pogled na glavni grad Bosne i Hercegovine.

  1. Top 10 kompanija u BiH i regionu

Regionalna medijska i analitička kuća SeeNews objavila je ovih dana izvještaj TOP 100 SEE kojem je navedeno 100 najvećih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. U izvještaju se navodi po 10 najvećih kompanija u svakoj od država regije. Vidljivo je da se uglavnom radi o kompanijama koje se bave trgovinom ili proizvodnjom struje i nafte, telekom operaterima i maloprodajnim lancima.

Kako se navodi, u BiH je 10 najvećih kompanija, prema ukupnim prihodima u 2019: Holdina, Bingo, Elektroprivreda, ArcelorMittal, Boreas, G-Petrol, Hifa-Oil, Optima Grupa, Petrol BH Oil Company i MH ERS MP (Elektroprivreda RS).

  1. Kreće izgradnja dionice vrijedne preko 400 miliona KM

U ponedjeljak će u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru, biti potpisan Ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Nemila (kod Zenice).

Ugovor će potpisati Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Evren Utku Gök, projekt menadžer Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska) te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

Vrijednost Ugovora za izgradnju dionice Poprikuše – Nemila je 208.059.247 eura sa PDV-om.

  1. Njemački PASS, nakon Bijeljine, mogao bi investirati i u Lopare

Kompanija za proizvodnju automobilskih dijelova PASS mogla bi, nakon dobrih rezultata koje je ostvarila u Ljeskovcu kod Bijeljine, investirati i u Loparama.

Firma koja proizvodi savitljive cijevi za protok tečnosti raznih profila koje se ugrađuju u više tipova automobila, a među njima su i oni najvećih svjetskih proizvođača, planira dalje investiranje uz uslov da pronađe adekvatnu radnu snagu.

  1. Austrijanci položili kamen temeljac za novi pogon u Lukavcu

Svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju nove proizvodne hale kompanije Boxmark Leather d.o.o. održala se ove sedmice uz poštivanje aktuelnih epidemioloških mjera.

Izgradnja objekata podijeljena je u dvije faze. Tako će prva proizvodna hala od 7.500 kvadratnih metara biti završena do kraja aprila 2021. godine. Drugi nivo izgradnje, koji je trenutno u fazi izrade projektne dokumentacije, planirano je da se završi do kraja 2021.godine i obuhvata 15.000 kvadratnih metara.

Po okončanju izgradnje, Boxmark Leather će imati na raspolaganju 27.000 kvadratnih metara za proizvodnju, uključujući postojeći objekat.