Austrijanci položili kamen temeljac za novi pogon u Lukavcu

0

Svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju nove proizvodne hale kompanije Boxmark Leather d.o.o. održala se danas uz poštivanje aktuelnih epidemioloških mjera.

Izgradnja objekata podijeljena je u dvije faze. Tako će prva proizvodna hala od 7.500 kvadratnih metara biti završena do kraja aprila 2021. godine. Drugi nivo izgradnje, koji je trenutno u fazi izrade projektne dokumentacije, planirano je da se završi do kraja 2021.godine i obuhvata 15.000 kvadratnih metara.

Po okončanju izgradnje, Boxmark Leather će imati na raspolaganju 27.000 kvadratnih metara za proizvodnju, uključujući postojeći objekat.

Rade za svjetske gigante

Boxmark Leather d.o.o. Lukavac  u vlasništvu je austrijske kompanije Boxmark Holding iz Feldbacha i Grupacija Boxmark koja je specijalizirana za proizvodnju kože i kožnih proizvoda. Rade za potrebe automobilske industrije, za renomirane proizvođače kao što su Mercedes, Audi, BMW, VW, Škoda i ostali.

Grupacija zapošljava oko 5.000 radnika širom svijeta i to u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Argentini, Kini i Meksiku. Boxmark Leather d.o.o. Lukavac upošljava preko 800 radnika sa tendencijom upošljavanja najmanje 1.500 radnika do kraja 2021. godine.

“Izuzetna nam je čast da su ovaj skup svojim prisustvom uveličali, dr. Denis Zvizdić, član kolegija Predstavničkog doma, Premier TK, dr. Denijal Tulumović, dr. Bego Gutić, bivši premijer TK i Edin Delić, načelnik Općine Lukavac, koji su zajedno sa sirektorom Matejom Bastič i položili kamen temeljac. Koristimo također priliku da se još jednom zahvalimo lokalnim i kantonalnim vlastima koji su prepoznali naš projekat i pružili nam značajnu podršku. Napominjemo da je ovo jedan primjer uspješne saradnje lokalne i kantonalne vlasti usmjeren ka stvaranju bolje slike lokalne zajednice”, poručili su iz Boxmark Leather d.o.o, prenio je portal Lukavački.ba.