Investicija Perutnine Ptuj u BiH od 2 mil KM

0

Do kraja godine firma “Perutnina Ptuj S” trebala bi završiti izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Poveliču (opština Srbac na sjeveru BiH) koji se gradi prema najmodernijoj svjetskoj tehnologiji i udovoljit će svim propisanim ekološkim standardima.

Vrijednost investicije je oko 2 miliona KM, a investitor je ukrajinski holding MHP, koji je prošle godine preuzeo vlasništvo u firmi.

Josef Sulema, čelnik investicijskog tima u Perutnini, podsjeća da je ovaj peradarski kapacitet počeo raditi osamdesetih godina prošlog stoljeća i dodaje da od tada postoji stalna potreba za poboljšanjem i modernizacijom proizvodnog procesa.

Istovremeno se mijenjala tehnologija pročišćavanja otpadnih voda te su, kako bi slijedili trendove i zadovoljili svjetske ekološke standarde, ušli u ovu važnu investiciju.

Moderna tehnologija

– Naša je osnovna namjera da voda nakon prerade bude biološki zadovoljavajuća i da se njena pH vrijednost strogo kontrolira. Proces će se odvijati na takav način da će se nakon mehaničkog, a zatim i hemijskog dijela pročišćavanja odvojiti grublje tvari, masnoće, bjelančevine i druge čestice koje nastaju u procesu proizvodnje u klaonici, kako bi se konačno dobila potpuno čista voda – rekao je Sulema.

Na taj će se način spriječiti onečišćenje okoliša oko tvornice i ukloniti neugodni mirisi prisutni dugi niz godina.

U sklopu pogona izgrađen je novi bazen, pored četiri postojeća, u kojem će se odvijati procesi pročišćavanja, a sva oprema za ovaj industrijski kapacitet došla je iz firme “Marex Technology” iz Poljske, jedne od najpoznatijih u svijetu za ovu vrstu posla.

Očekuju da će se sav posao završiti do kraja godine. 

Zapošljavanje novih radnika

Rješavanje dugogodišnjeg problema pročišćavanja otpadnih voda, uz izgradnju novog vodovoda od izvorišta u Prijebljezima do objekta Perutnine, stvorit će jače preduslove za poboljšanje kapaciteta ove tvornice i zapošljavanje novih radnika.

Na to će nesumnjivo uticati dobivanje izvoznog broja koji će proizvodima iz Perutnine omogućiti da budu na tržištu Europske unije, za što se još samo čeka zeleno svjetlo iz Brisela.

Perutnina trenutno zapošljava preko 250 radnika i aktivno sarađuje s oko 150 kooperanata. Količina proizvodnje nije smanjena ni tokom pandemije koronarnog virusa, a sve obveze prema državi redovno se podmiruju.

J. Polimac