Austrijska grupacija uložiće dva miliona KM u fabriku u Srpcu

0

Austrijska Pewag grupacija planira sljedeće godine u Srpcu otvoriti novu fabriku u oblasti industrijskog tekstila čija bi vrijednost bila oko dva miliona KM i zapošljavala bi oko 80 radnika.

Ova grupacija je prethodnih godina već realizovala značajne investicije u našoj zemlji a posljednjih godina sarađuju sa preduzećem “Hidraulika-fleks” Laktaši koje je ekskluzivni zastupnik i partner ove austrijske kompanije za područje BiH i Srbije za transportne lance i sve tipove lanaca koji se koriste za razne namjene u industriji.

“Hidraulika-fleks” se bavi proizvodnjom metalnih dijelova za domaće i strano tržište. Zapošljavaju oko 80 radnika, uglavnom mladih ljudi, mašinskog obrazovanja.

Uz austrijskog parntera sa već ostvarenom investicijom u 2019. godini više od osam miliona KM, kao i novoplaniranom, “Hidraulika-fleks” planira proširenje proizvodnih kapaciteta i izvoznih aktivnosti čime bi se zajedničkim aktivnostima, u naredne tri godine, povećao broj zaposlenih sa 80 na više od 200 radnika, što obuhvata razvoj, proizvodnju, prodaju, kao i uslužne djelatnosti u okviru Pewag grupacije.

“Na inicijativu partnera iz Austrije, u 2020. godini investirano je dodatno više do dva miliona KM u izradu novog proizvoda /lančanici za elevatore/ sa 20 novih radnika, te otvorena nova firma za razvoj i projektovanje isključivo za Pewag grupaciju. Planirana je i nova investicija u 2021. godini od takođe dva miliona KM koja ima potrebu za novih 80 radnika u novom pogonu /novoj firmi/ za proizvodnju dijelova od industrijskog tekstila za Pewag grupaciju”, rekao je Filipović.

On je dodao da investicija obuhvata kupovinu zemljišta, izgradnju infrastrukture sa objektima za proizvodnju i nabavku novih mašina za obradu industrijskog tekstila.

Svjetski standardi

“Posredstvom i direktnom podrškom Predstavništva Republike Srpske u Austriji ostvarena je jedna od najznačajnih investicija u metalnom sektoru u Republici Srpskoj od austrijske Pewag grupacije, sa ostvarenom investicijom u visini više od osam miliona KM, planiranim daljim investicijama više od četiri miliona KM, te otvaranjem više od 150 novih radnih mjesta”, rekao je Srni šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović.

Pewag grupa je jedan od najstarijih i najvećih proizvođača lanaca na svijetu, a danas je jedan od vodećih svjetskih proizvođača. Uspjeh se temelji na sofisticiranim, vrhunskim kvalitetnim proizvodima koji su razvijeni po svjetskim standardima.

Posjeduju lance tvornica širom Evrope i nude bogatu, visokokvalitetnu paletu proizvoda.

Srna / D.H.