Uprkos pandemiji, jedna industrija u BiH neprestano raste

0

Iako je pandemija virusa korona negativno uticala na plasman brojnih proizvoda iz BiH na inostrana tržišta, domaći konditori u konačnici imaju razloga za zadovoljstvo, jer se izvoz slatkiša ove godine, u odnosu na 2019, povećao.

– U odnosu na prošlu godinu, gdje je do kraja oktobra izvezeno oko 3.200 tona kakaoa i proizvoda od kakaoa u vrijednosti od 15,7 miliona KM, ove godine, za isti period, izvoz je iznosio blizu 3.800 tona, čija je vrijednost 19,6 miliona KM – saopštili su “Nezavisnim” iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

U isto vrijeme, kako navode, to nije slučaj i s uvozom, koji je blago pao u odnosu na 2019. godinu.

– Do kraja oktobra 2019. godine uvoz je iznosio 16.900 tona u vrijednosti od oko 140 miliona KM, dok je ove godine, u istom periodu, uvezeno oko 16.850 tona ovih proizvoda, vrijednih oko 137,7 miliona KM – naveli su iz UIO.

Osvajaju nova tržišta

Iako je, dakle, prema ovim podacima, uvoz čak pet puta veći od izvoza, prostora za optimizam u ovoj grani industrije ima. Svjedoče tome i najave otvaranja novih tržišta.

Iz preduzeća za proizvodnju keksa i srodnih proizvoda “Mira” iz Prijedora rekli su da pandemija virusa korona nije uticala na izvoz njihovih proizvoda te da stabilno posluju.

– Naše proizvode najviše izvozimo u Hrvatsku, Saudijsku Arabiju, zemlje članice CEFTA, Sjedinjene Američke Države, Kanadu te zemlje zapadne Evrope – rekli su iz “Mire”.

Dobrim poslovanjem, uprkos pandemiji, pohvalili su se i iz kompanije “AC Food” iz Velike Kladuše.

– Imali smo povećan izvoz proizvoda u inostranstvo, ali se takođe povećala i prodaja na domaćem tržištu – rekla je za “Nezavisne novine” Mirela Vračić, operater za knjigovodstvo kompanije “AC Food”.

Kako je dodala, proizvode najviše izvoze u zemlje Evropske unije, ali se polako šire i na prostor Amerike i Australije.

– Trenutno stvaramo i nova tržišta, od kojih su aktuelna Rumunija, Kanada, Emirati, a uskoro očekujemo još atraktivnih lokacija na koje bismo mogli plasirati naše proizvode – istakla je Vračić.

Inače, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, čokoladni proizvodi iz BiH su se, i ove, kao i 2019. godine, najviše izvozili u Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, dok se najviše uvoze iz Hrvatske, Srbije i Njemačke.

Povećali broj radnika u kriznim vremenima

Dragan Šepa, sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije pri Privrednoj komori RS, kaže da je, usljed virusa korona, došlo do određenih problema u ovom sektoru.

– Na primjer, od početka pandemije otežan je dolazak i odlazak radnika na posao, kao i organizacija poslova unutar pogona i proizvodnje, što je bio problem kod dva velika privredna društva u RS, “Miri” iz Prijedora i “Swisslionu” u Trebinju, koji zapošljavaju nekoliko stotina radnika – rekao je Šepa za “Nezavisne”.

Ono što je pozitivno u konditorskoj industriji, kako Šepa navodi, jeste to da nije bilo pada u proizvodnji niti otpuštanja ranika.

– Naša konditorska industrija svakako da ima budućnost, mada je otežana zbog pandemije virusa korona. Ali, kad uzmemo u obzir navedene pokazatelje, da nije bilo otkaza, već su u prijedorskoj “Miri” čak zaposlili još 70 novih radnika i uvećali  proizvodnju, te ispunili plan za ovaj period 2020. godine, možemo reći da je stanje svakako pozitivno – naglasio je Šepa.

Dodao je da je usljed blokada granica izazvanih pandemijom virusa korona bilo problema s nabavkom ambalaža, sirovina i ostalih komponenti koje fabrike koriste u proizvodnji.

– Tada smo, u saradnji s fabrikama, Spoljnotrgovinskom komorom BiH i Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH radili anketu šta im nedostaje i kako da pribave osnovne proizvode za nastavak proizvodnje – rekao je Šepa.