Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko stoji iz novog mobilnog operatera u BiH, koja domaća kompanija se probila na američko i švicarsko tržište, ko je otvorio novi hotel u Tuzli, zašto rastu dionice bivšeg FDS-a, kako su na livadi u Kozarcu nikli proizvodni pogoni kojih se ne bi postidjela nijedna država, koji projekat od 400 miliona KM će promijeniti izgled Sarajeva…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Poslovna zona u Zenici veliko gradilište

Nakon što su Grad Zenica i Agencija ZEDA proveli brojne različite aktivnosti na uređenju Poslovne zone Zenica 1 i stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, investitori su prepoznali Zonu kao odličnu priliku za investiranje i početak ili pak nastavak i proširenje poslovanja. Danas u Zoni posluje više od 90 privrednih subjekata i na taj način Zona postaje mali grad preduzeća.

  1. Vrtoglav rast dionica bivšeg FDS-a

Na Sarajevskoj berzi ove sedmice je nastavljeno trgovanje dionicama kompanije Badeco Adria d.d. Sarajevo. Samo u srijedu trgovano je dionicama bivše Fabrike duhana Sarajevo d.d. u iznosu od oko 2,5 miliona KM. S ovom cijenom dionice tržišna kapitalizacija kompanije dostigla je nevjerovatnih 282 miliona maraka, što je praktično svrstava u rang najvrednijih domaćih firmi.

Dionice firme u stalnom su usponu iz razloga što većinski vlasnici, austrijski CID Adriatic Investments GmbH, nastoje otkupiti dionice koje i dalje pripadaju malim dioničarima bivšeg FDS-a d.d.

  1. Tuzlanski pilsner na američkom i švicarskom tržištu

Pivara Tuzla u ovoj godini planira nove investicije u iznosu od 3 miliona KM, kazao je direktor ove kompanije Fahrudin Salihović.

– U ovih 7 godina uložili smo preko 30 miliona maraka, vlastitih sredstava, dakle bez kreditnih zaduženja, u razvoj proizvodnih procesa i  kapaciteta.  Da budemo jasni, ovi procesi i dalje traju, pa čak i u ovoj godini, kada planiramo dodatne investicije od oko  3 milion KM – pojasnio je Salihović.

Osim toga, u ovoj godini po prvi put izvoze tuzlanski pilsner na američko tržište i u Švicarsku, a nastavljaju i sa već tradicionalnim izvozom sokova u Tursku.

  1. Od marta do jula Dermal povećao izvoz i zaposlio 170 novih radnika

Kompanija Dermal iz Kotor Varoša zaposlila je od 1. marta do 25. jula 170 novih radnika. U istom periodu kompanija specijalizovana za proizvodnju obuće u namjenskoj indusriji dobila je i nove poslove i povećala izvoz.

– Sve vrijeme smo radili, uspijevali smo osigurati dovoljno repromaterijala a imali smo i dovoljno posla jer su kupci sa kojima mi radimo takođe cijelo vrijeme radili. Kako oni nisu prekidali proizvodnju nismo ni mi, tako da ugovoreni poslovi nisu smanjeni. Nasuprot tome, dobili smo i nove ugovore jer mnoge firme u Evropi nisu radile pa su nam naši kupci prebacivali i dodatne narudžbe koje drugi proizvođači nisu mogli ispuniti. Tako da smo izvoz čak i povećali u proteklih nekoliko mjeseci – kaže za BiznisInfo direktor Dermala Radenko Bubić.

  1. Objavljen javni poziv za izgradnju Kongresnog centra vrijednog 400 miliona KM

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) i Općina Novi Grad Sarajevo objavile su javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za kupovinu nekretnina u svrhu izgradnje kompleksa „Kongresni centar Sarajeva“. Poziv će biti otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

Radi se o do sada najvećem projektu Općine Novi Grad, koji je od velikog značaja kako za Novi Grad, tako i za Kanton Sarajevo i državu BiH, u vrijednosti između 350 i 400 miliona KM. Urbanistički projekt Kongresni centar Sarajeva usvojilo je Općinsko vijeće Novi Grad u martu 2016. godine, ali je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa trajalo više od dvije  godine.

  1. Strabag će u BiH graditi deponiju vrijednu 15 miliona KM

Potpisivanjem Ugovora o zajmu u iznosu od pet miliona eura za izgradnju regionalne deponije “Eko-Sep” sa Evropskom bankom i njegova ratifikacija od strane Predsjedništva BiH, stekli su se uslovi da se sa izvođačem radova potpiše ugovor za izgradnju ove regionalne deponije.

Zvanični izvođač radova je austrijska firma Strabag sa kojim će se potpisati ugovor polovinom ovog mjeseca, a rok za završetak radova je 13 mjeseci. Radi se o izgradnji regionalne deponije “Eko-Sep” Grada Živinice, Općine Banovići i Općine Kladanj. Posebnu važnost ovom projektu izgradnje navedene deponije daje mogćnost naknadne obrade otpada gdje bi se mogla vršiti dodatna reciklaža. Ukupna vrijednost projekta je oko 15 miliona KM.

  1. Bingo otvorio hotel Salis u Tuzli

Na mjestu upravne zgrade nekadašnje TTU Tuzla (Tvornica transportnih uređaja Tuzla) u petak je otvoren hotel Salis. Adaptacija zgrade, koja je u vlasništvu Tuzla-Remonta, članice Bingo grupacije, trajala je od kraja 2019. godine do maja 2020. godine. Zbog situacije sa pandemijom, hotel nisu otvorili odmah po završetku radova.

Hotel ima šest etaža: suteren, prizemlje i četiri sprata sa 56 smještajnih jedinica. U ponudi je 48 dvokrevetnih soba i osam apartmana. Kako bi posjetiocima što bolje približili istorijat industrije Tuzle, svaku sobu su dekorisali tapetama sa motivima stare fabrike soli, koje su preuzeli iz Muzeja Solane.

     3. Raspisan tender od 1,3 milijarde KM za autoput na sjeveru BiH

„Autoputevi Republike Srpske“ raspisali su međunarodni tender za gradnju tri dionice autoputa od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine, do Rače i granice sa Srbijom, ukupne vrijednosti 1,3 milijarde maraka bez PDV-a. Ovaj autoput jednim svojim dijelom – od Rače do Brčkog – praktično je dio autoputa Sarajevo – Beograd.

  1. Od livade do 6 proizvodnih hala: Najvažnija je upornost i tvrdoglavost

Iz Kozarca kod Prijedora u Evropu svake sedmice odlazi 6 pošiljki. Otprema ih kompanija Austronet koju je matična firma iz Austrije osnovala 2007. godine da joj pomogne u proizvodnji mreža i platna za sportski segment. No ona je danas samostalno preuzela većinu proizvodnje a već nekoliko godina širom Evropske unije izvozi sunčana jedra – vlastiti brend koji je među prva tri na svijetu kada je u pitanju ovaj jedinstveni proizvod.

Svega toga, kaže njen direktor Enes Kahrimanović, ne bi bilo da nije bilo njegove silne želje da se vrati kući i tvrdoglavosti da se uspije uprkos birokratskim zavrzlamama koje bi svakog ozbiljnog investirora ubrzo otjerale. Ovu priču o velikom uspjehu domaćeg poduzetničkog duha pročitajte OVDJE.

  1. U BiH počinje s radom novi mobilni operater

Vijest koja je imala ubjedljivo najveći odjek u poslovnoj javnosti ove sedmice, jeste informacija portala BiznisInfo da u Bosni i Hercegovini uskoro počinje s radom novi pružatelj mobilnih telekomunikacijskih usluga. Riječ je o društvu “Novotel d.o.o.” čije je sjedište u ulici Džemala Bijedića u Sarajevu.

Ova kompanija ubrzano se priprema da započne sa radom. Kako saznajemo, kompanija je sklopila ugovor s banjalučkim “Mtelom” preko čije će mreže pružati usluge. Ova informacija za BiznisInfo je potvrđena iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK).