U BiH počinje s radom novi mobilni operater

0

U Bosni i Hercegovini uskoro bi trebao početi sa radom novi pružatelj mobilnih telekomunikacijskih usluga, saznaje BiznisInfo. Riječ je o društvu “Novotel d.o.o” čije je sjedište u ulici Džemala Bijedića u Sarajevu.

Ova kompanija ubrzano se priprema da započne sa radom. Kako saznajemo, kompanija je sklopila ugovor s banjalučkim “Mtelom” preko čije će mreže pružati usluge.

Ova informacija za BiznisInfo je potvrđena iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK).

– Privredna društva ”Mtel a.d.” Banja Luka i ”Novotel  d.o.o.” Sarajevo zaključila su Ugovor o pristupu mreži Service Providera Mobilnoj mreži “Mtel a.d.” sa ciljem da se društvu “Novotel” omogući da na mreži “Mtela” pruža mobilne telefonske usluge – rečeno je za BiznisInfo iz RAK-a.

Slijedi štampanje kartica

Kako nam je rečeno, ovaj ugovor je dostavljen Agenciji uz zahtjev da se izvrši registrovanje davatelja mobilnih telefonskih usluga (Service Provider).

Prema podacima dostavljenim uz zahtjev, društvo “Novotel” je upisano u registar Općinskog suda u Sarajevu. Do ovog momenta, društvo “Novotel” nije otpočelo sa pružanjem usluga.

– Uslov za početak pružanja usluga je da “Novotel” i “Mtel” obave brojne druge predradnje neophodne za pružanje usluge. Tu spadaju pribavljanje posebne mobilne numeracije, štampanje SIM kartica, omogućavanje prenosa brojeva, zakonitog presretanja, kao i drugi bitni administrativni i tehnički preduslovi – kazali su nam iz RAK-a. 

Kod pružanja usluga, “Novotel” će koristiti telefonsku numeraciju (blokove brojeva) “Mtela”. Saznajemo da bi “Novotel” trebao koristiti kod 067 koji je dodijeljen “Mtelu”.              

Ko stoji iza kompanije?

Inače, osnivač firme “Novotel” Sarajevo je firma PRO FUTURO d.o.o. Mostar čiji je, pak, vlasnik Mario Raspudić.

Direktor “Novotela” je Ivan Kožul. BiznisInfo je kotaktirao Kožula koji je kazao da sada ne može govoriti ali da će uskoro izaći s više informacija za javnost.   

D. Sinanović