Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja firma iz Cazina osvaja tržište Njemačke, kada bi mogao biti završen Koridor 5C kroz BiH, ko želi graditi aerodrom kod Travnika, koja tuzlanska kompanija širi kapacitete…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Počinje realizacija projekta „Luka Brčko“ vrijednog 10 miliona eura

U Brčkom je izvršena primopredaja projektne dokumentacije s firmom PPG iz Sarajeva koja je zajedno s firmom „Technital“ dobila posao konsultantskih usluga na vođenju jednog od najvažnijih strateških projekata u Distriktu – projekta „Luka Brčko“ u vrijednosti od 10 miliona eura.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Pero Gudeljević kazao je da se raduje što će se konačno firme uvesti u posao kako bi se počelo s radom. Projekt uključuje nabavku dizalice, rekonstrukciju pojedinih dijelova „Luke Brčko“ te izgradnju željezničke pruge.

  1. Domaljevački “Yimor” u novim investicijama

Firma “Yimor” trenutno broji ukupno 40 prodajnih mjesta u Bosni i Hercegovini (mega-diskonti, marketi i manje trgovine) sa oko 400 uposlenih i najveći je privredni subjekt na prostoru Domaljevca.

Firma nastoji svake godine unaprjeđivati i razvijati svoje poslovanje tako da su pored otvaranja novih poslovnica, u prošloj godini izgradili novo skladište veličine 1.400 m2 u Ulici Stjepana Radića u Domaljevcu. Ove godine u toku je izgradnja nove savremene hladnjače veličine 800 m2 na istoj adresi.

  1. Prekida se proizvodnja cigareta u BiH

Prvi put od uspostave evidencija akciznih markica, u skladu sa zahtjevima novog Zakona o akcizama 2009. godine, desilo se da nije preuzeta niti jedna akcizna markica za domaće cigarete, navodi se u posljednjem, junskom biltenu Uprave za indirektno oporezivanje

– To ukazuje na zaključak da se ne planira domaća proizvodnja cigareta, barem ne u narednom razdoblju. Ostaje pitanje da li je ta poslovna odluka samo uvod u potpuno gašenje domaće duhanske industrije u Sarajevu ili je privremena zbog otežanog poslovanja u BiH zbog koronavirusa – navode iz UIO-a

  1. Limene garaže iz Cazina na tržištu širom Njemačke

U Sarajevu i svim većim bh. gradovima posljednjih godina zabilježen je povećan broj automobila na ulicama, što automatski znači veliki problem oko parking mjesta, ali i manjak garaža za parkiranje na duže vrijeme. Originalno rješenje za ovaj problem parkiranja: limene auto-garaže ponudila je firma Limometal d.o.o. Nakon što su njihove garaže postale hit u regiji, polako osvajaju i evropsko tržište.

– Ponosni smo na činjenicu da će naše garaže uskoro naći svoje mjesto širom Njemačke. U završnim smo pregovorima sa partnerima iz ove zemlje. Poznato je da Nijemci imaju visoke standarde i čast nam je da naše garaže zadovoljavaju sve njihove zahtjeve – kaže direktor Limometala Mensur Mulalić.

  1. Terzić: Realno završenje Koridora 5C za 6-7 godina

Izjava premijera Federacije BiH Fadila Novalića, da bi Koridor 5C mogao biti završen za 6-7 godina, izazvala je prethodnih dana mnogo pažnje u domaćoj javnosti. Direktor Javnog preduzeća “Autoceste FBiH” Adnan Terzić za BiznisInfo je kazao da je ova najava federalnog premija realna.

– Premijer Novalić izjavljuje one stvari koje dogovara s nama. Kristalno je jasno da je premijer Novalić u pravu – kazao nam je Terzić.

Prema njegovim riječima, “onog momenta kad započnemo gradnju tunela Prenj, za 6 godina akobogda imamo završen taj tunel, i sve dionice koje su ostale da se grade mogle bi se završiti u tom periodu”.

  1. “Solana” Tuzla širi kapacitete

Jedna od kompanija koja djeluje u okviru AS Holdinga je Solana d.d. Tuzla, koja godišnje proizvede blizu 150.000 tona soli, od čega oko 80 posto izvozi. Direktor Solane najavio je ove sedmice širenje kapaciteta, što će pratiti potreba za povećavanjem broja zaposlenih.

Jedan od budućih projekata Solane je i obnova Fabrike soli iz 1895. godine i otvaranje modernog muzeja industrijskog naslijeđa, imajući u vidu da se ovaj objekat već nalazi na listi nacionalnih spomenika BiH.

  1. Dao otkaz u javnoj službi i pokrenuo svoj posao: Ne može se porediti

Četrdesetsedmogodišnji Samir Keserović iz Sarajeva na proljeće ove godine pokrenuo je vlastiti posao. Nakon što je 25 godina radio u državnim institucijama sada je vlasnik obrtničke djelatnosti koja se bavi taksi prevozom i kaže kako se nikada ne bi vratio na staro. Njegova priča privukla je mnogo pažnje naših čitalaca.

  1. Predstavljen projekt aerodroma kod Travnika

U Travniku je ove sedmice održana prezentacija projekta izgradnje sportskog aerodroma u travničkom mjestu Putićevo. Investitor je Bernard Matošević, biznismen iz Švicarske, porijeklom iz Središnje Bosne, kazala je Anela Matošević, glasnogovornica projekta.

– U ovom trenutku je sve još na idejnom rješenju, ali moram reći da je ta ideja odlično prihvaćena od strane općine i kantona. Lokacija bi bila negdje između Doca na Lašvi i Nove Bile, još uvijek tražimo pravu parcelu – kazala je Matošević.      

  1. Luksuzna jahta proizvedena 100-posto u BiH

Ovog vikenda kompanija Derubis Yachts iz Viteza održava svjetsku premijeru novog modela jahte Derubis 44 Fly, koja je u potpunosti proizvedena u Bosni i Hercegovini. Derubis 44 Fly jahta se prostire na tri sprata i pravljena je za boravak deset odraslih osoba, sa četiri spavaonice, četiri kupatila i bazenom.

Jedan od vlasnika i direktor firme “Derubis Yachts”, Denis Kraljević, rekao je za BiznisInfo da u Sarajevu žele pokazati ne samo brod, nego “tu nekakvu povezanost ljudi kroz ideju, kroz posao…” 

Na izradi broda radilo je desetak kompanija iz cijele BiH.

  1. Završen most preko Save na Koridoru 5C

Most preko Save kod Svilaja završen je u cijelosti, objekt je bez uvjetnih primjedbi prošao tehnički pregled nakon čega slijedi izdavanje upotrebne dozvole, dok će puštanje u promet biti po dovršetku radova na dijelu trase u Bosni i Hercegovini. Izgradnja tog važnog međudržavnog mosta započela je 2016. godine, a most je zajednička investicija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vrijednost izvedenih radova je 171,8 miliona kuna (oko 44 miliona KM) s tim da na temelju međudržavnog sporazuma svaka država finansira projekt s udjelom od 50 posto. Radove na izgradnji mosta izvodila je firma Hering iz Širokog Brijega.