Dao otkaz u javnoj službi i pokrenuo svoj posao: Ne može se porediti

0

Četrdesetsedmogodišnji Samir Keserović iz Sarajeva na proljeće ove godine pokrenuo je vlastiti posao. Nakon što je 25 godina radio u državnim institucijama sada je vlasnik obrtničke djelatnosti koja se bavi taksi prevozom i kaže kako se nikada ne bi vratio na staro.

Auto taxi ima štand u Velešićima

– Od 1995. godine sam radio u organima uprave, prvo u Ministarstvu odbrane a onda sam 2007. godine prešao u Federalno ministarstvo za pitanja boraca gdje sam do prije nekoliko mjeseci radio na mjestu vozača. Za Novu godinu odlučio sam da napustim organ uprave i da krenem da radim sam za sebe. Bukvalno mi je tako došlo preko noći – priča Keserović za BiznisInfo.

Dao je otkaz i osnovao obrtničku djelatnost Auto taxi. Za neko uobičajeno radno vrijeme, može sebi zaraditi platu a kaže kako se stres koji je preživio ranijih godina ničim ne može platiti.

– Reformu javne uprave sam preživio dvaput a u ovim godinama više za to ne bih imao snage. Reforma je neminovna jer je naša administracija prevelika i preglomazna i jer zapošljava ljude bez kvalifikacija, a mnogi će nakon nje ostati ni na nebu ni na zemlji. Ja nisam želio da mi se to desi u mojim pedesetim i zato sam odlučio uzeti stvar u svoje ruke – kaže Kesefović.

Koliko radim toliko imam

Kaže kako mu se život okrenuo za 180 stepeni te da bez obzira na neizvjesnost koju realni sektor nosi sa sobom svima preporučuje da se okušaju u vlastitom poslu.

– Ovdje nema te vrste stresa, nema mobinga kakvog ima u organima uprave. Ovdje imate onoliko koliko radite, a ako dobro radite može se i bolje zaraditi. Da ne spominjem što sami sebi organizujete posao i radno vrijeme. Javni sektor nosi sa sobom određene beneficije – mogućnost bolovanja i godišnjeg odmora, kreditnu sposobnost i slično, ali taj sektor nigdje nije na cijeni kao kod nas. Valjda nam je to ostalo još iz socijalima kada je državni posao bio nešto posebno. To više nije tako. Ni plate u javnim sektoru nisu tako velike kao što se misli. Sa srednjom stručnom spremom na federalnom nivou plata je 950 KM, na državnom manje. To jeste više nego što imaju trgovci i slična zanimanja, ali ipak to nije tako velika plata – kaže Keserović.

Zato svim mladima poručuje da krenu u samostalan posao i rade ono što najbolje znaju.

– Ko god zna i može nešto da radi, ja svima govorim ljudi krenite u svoj posao. Nemojte čekati i maštati o poslu u državnoj službi, nije to neka sreća, veća je nafaka ono što sami napravite. Ako mislite profesionalno da se razvijate i da rastete, nemojte žuditi za poslom u javnom sektoru – poručuje Keserović.

Kaže kako ni njemu nije bilo lako pokrenuti svoj posao nakon toliko godina u javnoj službi i dvoje djece u procesu školovanja. Iako je bilo puno začuđenih, imao je podršku članova porodice što je i najbitnije.

Napominje i kako je registracija obrta u Općini Novi Grad od koje je, poput svih koji se odluče na osnivanje obrta, dobio poticaj za početnike u biznisu, bila potpuno jednostavna.

– Sve sam završio sa nekoliko papira. Nemojte da vam govore kako je to sve komplikovano, nije istina. Ako čovjek ima želju i zna nešto da radi, to je jedino što mu niko ne može uzeti. Moramo biti aktivni, boriti se za sebe. Ako sam sebi čovjek neće pomoći, ko će? Ko očekuje od politike da mu pomogne, taj se neće hljeba najesti… – zaključuje Keserović.

B. Šutvić