Predstavljen projekt aerodroma kod Travnika

0

U Travniku je danas održana prezentacija projekta izgradnje sportskog aerodroma u travničkom mjestu Putićevo.

Investitor je Bernard Matošević, biznismen iz Švicarske, porijeklom iz Središnje Bosne, kazala je Anela Matošević, glasnogovornica projekta.

– U ovom trenutku je sve još na idejnom rješenju, ali moram reći da je ta ideja odlično prihvaćena od strane općine i kantona. Lokacija bi bila negdje između Doca na Lašvi i Nove Bile, još uvijek tražimo pravu parcelu – kazala je Matošević.

Aerodrom bi donio mogućnost spuštanja domaćih i stranih pilota isključivo sportskih, malih VIP aviona. Služio bi brzoj komunikaciji, a stajao bi na usluzi zdravstvenom sustavu, policiji, vatrogascima, a nudio bi i taxi letove.

– Uz pistu bi bilo i dodatnih sadržaja kao što su teren za mini golf, umjetna stijena za penjanje, najveća igraonica za djecu na otvorenom… – istaknula je Matošević.

Podrška općine i kantona, kaže travnički načelnik Admir Hadžiemrić, neće biti sporna.

– To je jedna jako dobra investicija i prilika za daljnji razvoj općine, kantona i čitave Središnje Bosne. Aerodrom bi bio investicija našeg domaćeg čovjeka, biznismena koji je pilot i koji je član klubova u Švicarskoj. Svoja iskustva i nove mogućnosti želi prenijeti u svoj rodni kraj, a podrška općine i kantona neće biti sporna – rekao je Hadžiemrić, prenio je Radio Vitez.