Terzić za BiznisInfo o Novalićevoj izjavi da bi Koridor 5C mogao biti završen za 6-7 godina

0

Izjava premijera Federacije BiH Fadila Novalića, da bi Koridor 5C mogao biti završen za 6-7 godina, izazvala je prethodnih dana mnogo pažnje u domaćoj javnosti.

Direktor Javnog preduzeća “Autoceste FBiH” Adnan Terzić za BiznisInfo danas je kazao da je ova najava federalnog premija realna.

– Premijer Novalić izjavljuje one stvari koje dogovara s nama. Kristalno je jasno da je premijer Novalić u pravu – kazao nam je Terzić.

Prema njegovim riječima, “onog momenta kad započnemo gradnju tunela Prenj, za 6 godina akobogda imamo završen taj tunel, i sve dionice koje su ostale da se grade mogle bi se završiti u tom periodu”.

– To je jako realna priča samo trebamo svi sa svoje strane uraditi sve da taj proces započne. Dakle, nije pitanje za koliko će završiti, nego kada će početi – kaže naš sagovornik.  

Prema njegovim riječima, kada bude završen tunel Prenj, odnosno koridor kroz Hercegovinu, od Sarajeva do mora će se stizati za maksimalno sat i po.

Inače, u javnosti su se ovih dana pojavile informacije da će Vlada FBiH ove sedmice dati saglasnost „Autocestama FBiH“ na kreditni aranžman u iznosu od 840 miliona eura koji se odnose na izgradnju Koridora 5C kroz Hercegovinu.

Radi se o sredstvima za dionicu dugu 51 kilometar, od Ovčara do juga Mostara, na kojoj je planirana i izgradnja upravo tunela Prenj, koji je jedan od najsloženijih projekata u BiH kada je u pitanju cestogradnja.

Čeka se Ministarstvo finansija

– Ja imam informacije da se čeka mišljenje Ministrarstva finansija koje ima neku rezervu vezanu za tretiranje dionice Mostar sjever – Mostar jug. Prije sjednice Vlade, minister Denis Lasić i ja trebali bismo imati sastanak sa ministricom finansija pa da razriješimo i te dileme. Ja se nadam da će se to riješiti – kazao je Terzić za BiznisInfo.

Dodao je da treba što prije krenuti u pregovore s finansijskim insitucijama, jer procedura tenderisanja kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) traje ne manje od godinu dana.