Počinje realizacija projekta „Luka Brčko“

0

U Brčkom je danas izvršena primopredaja projektne dokumentacije s firmom PPG iz Sarajeva koja je zajedno s firmom „Technital“ dobila posao konsultantskih usluga na vođenju jednog od najvažnijih strateških projekata u Distriktu – projekta „Luka Brčko“ u vrijednosti od 10 miliona eura.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Pero Gudeljević kazao je da se raduje što će se konačno firme uvesti u posao kako bi se počelo s radom.

– S obzirom na situaciju koja se usložnjava u vezi s COVID-19 nismo mogli danas organizovati zajednički sastanak s članovima Jedinice za implementaciju Brčko distrikta BiH. Podsjećam, vrijednost projekta je 10 miliona eura od čega će 3 miliona eura biti grant za nabavku dizalice za potrebe „Luke Brčko“. Za konsultantske usluge izdvojeno je 500 hiljada eura od čega je 250 hiljada eura grant za tehničku pomoć, a 250 hiljada eura se finansira iz kredita – podsjetio je Gudeljević.

Direktorica firme PPG Sarajevo Emina Ramčić kazala je da je zvanični početak projekta 10. juli, ali da je odlučeno da se dokumentacija ranije preuzme kako bi se što prije počelo s realizacijom projekta. Ona je napomenula da je projekat podijeljen u tri faze.

– Prva faza je pronalazak najoptimalnijeg rješenja trase željezničke pruge koja spaja željezničku glavnu stanicu s „Lukom Brčko“. Druga faza je nabavka dizalice, rekonstrukcija pojedinih dijelova „Luke Brčko“, a nakon toga idemo u izgradnju željezničke pruge. Naša dinamika je bila predviđena za prvu nultu fazu dva mjeseca, međutim mi ćemo nultu fazu projekta početi u isto vrijeme kao i prvu fazu projekta isključivo na zahtjev Vlade Distrikta i „Luke Brčko“ – kazala je Ramčić.