Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Mjere zabrane u BiH polako se ublažavaju, a sve više kompanija nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima. Mnoge kompanije uspjele su sačuvati sve radnike I sada kreću sa novim investicijama.

ProCredit Bank i BiznisInfo i ove sedmice donose pregled najvažnijih poslovnih događaja u BiH protekle sedmice.

  1. Pale: Zeleno svjetlo za hotel i tržni centar

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je da su na sjednici Skupštine usvojene tri važne izmjene regulacionih planova koje se odnose na izgradnju savremene zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo, kao i početka izgradnje hotela “Jahorina” na Jahorini i tržnog centra na području paljanskog naselja lokaliteta Koran tri.

  1. Vlada FBiH radi na drugom paketu ekonomskih mjera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sastao, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s premijerom Kantona Sarajevo Mariom Nenadićem i kantonalnim ministrima komunalne privrede i infrastrukture Nihadom Glamoč, finansija Jasminom Halebićem i privrede Draškom Jeličićem. Premijer Novalić je delegaciju Kantona Sarajevo informisao da Federalna vlada užurbano radi na drugom paketu ekonomskih mjera.

  1. Euro Roal i Eminal dogovorili strateško partnerstvo

Predstavnici kompanija Euro Roal d.o.o. Doboj Jug i Eminal d.o.o. Živinice potpisali su Ugovor o strateškom partnerstvu za pružanje usluga elektrostatske plastifikacije aluminija za 2020. godinu. U krugu fabrike Eminal, Euro Roal je već instalirao vlastiti lager sirovih profila, tako da će se ovisno o potrebama tržišta i zahtjeva kupaca, bojenje aluminijskih profila vršiti bez ikakvih vremenskih zastoja.

  1. Izgradnja hotela Hilton biće završena do kraja godine

Počeli su pripremni radovi na izgradnji hotela Hilton koji će se nalaziti na mjestu nekadašnje zgrade Feroelektro a Općina Stari Grad objavila je fotografije izgleda budućeg hotela. Građevinske mašine su već na terenu a u planu je izgradnja gradskog biznis hotela luksuznog tipa koji će imati 40 soba, četiri penthousea i parking sa 50 mjesta, na tri etaže.

  1. Trgovine i obrti u FBiH počinju sa radom sljedeće sedmice

Sljedeće sedmice trebali bi se otvoriti mali obrti, trgovine i notarski uredi u Federaciji BiH, rečeno je na press konferenciji predstavnika federalnih institucija. Epidemija nije gotova, ali će se ići u ublažavanje određenih mjera jer se život mora normalizirati, kazao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

  1. Između Jablanice i Konjica gradit će se tunel

Vlada Federacije BiH prihvatila je informaciju o aktivnostima na rješavanju problematike tunela Crnaja, ma magistralnoj cesti M-17, dionica Jablanica – Konjic i dala saglasnost na realizaciju varijante sa izgradnjom novog tunela.

Sredstva za izgradnju novog tunela bit će obezbijeđena iz vlastitih sredstava JP Ceste Federacije BiH ili sredstava iz granta Vlade Federacije BiH ili iz kreditnih sredstava-realokacijom postojećih.

Na temelju idejnih rješenja utvrđeno je da se procijenjeni troškovi rekonstrukcije tunela Crnaja u varijantama s obilaznicom kreću od 20,6 do 22,4 miliona KM, dok su troškovi izgradnje novog tunela procijenjeni na 27,7 miliona KM.

  1. U jeku krize Temax zaposlio 30 novih radnika

Firma koja se bavi proizvodnjom ambalaže od plastičnih masa koja se pretežno koristi u transportu lijekova, hrane i hemikalija, u jeku krize ne samo da je nastavila poslovanje, nego je i zaposlila novih 30 radnika i priprema narednu investiciju kojom će ući u potpuno novi sektor poslovanja.

U jeku krize izazvane pandemijom koronavirusa koja se odrazila i na privredu, turska kompanija Temax BiH, sa sjedištem u Orašju, nastavila je s trendom novih zapošljavanja te najavila otvaranje dodatnih radnih mjesta.

  1. Poly smanjio proizvodnju, ali ne razmišlja o otpuštanjima

Mnoge gračaničke firme se trude da održe proizvodnju i distribuciju proizvoda uprkos globalnoj pandemiji koronavirusa. Jedna od njih je i firma Poly koju je posjetio gradonačelnik Gračanice Nusret Helić. Prilikom posjete gradonačelnik je sa vlasnikom firme Milenkom Pavlovićem razgovarao o trenutnoj situaciji na tržištu, na području grada ali i u samoj firmi.

Pavlović ističe da bez obzira što je u mjesecu aprilu došlo do značajnog smanjenja potražnje na tržištu i opadanja proizvodnje za čak 40% ni u jednom trenutku menadžment firme nije razmišljao niti razmišlja da posljedice trpe radnici odnosno da dođe do otpuštanja radnika.

  1. Terzić: Spremna investicija od 1,6 milijardi KM

Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH“, kompanije koja i u jeku pandemije koronavirusom i dalje radi punom parom na izgradnji novih kilometara autoputa na Koridoru 5C, otkrio je da je spreman novi investicioni ciklus vrijedan 1,6 milijardi maraka. Radi se, kako je pojasnio Terzić, o ciklusu izgradnje 51 kilometra na dionici od Ovčara do petlje Mostar jug.

  1. Bimal ostvario dobit od 4,3 miliona KM

Finansijski izvještaj jedine fabrike jestivog ulja u zemlji BIMAL d.d. Brčko pokazuje da se BIMAL uspješno prilagođava poslovnim izazovima. Dobit kompanije BIMAL u 2019. godini je oko 4,3 miliona KM što je rezultat kontinuiranog i dosljednog ispunjavanja zadate strategije poslovanja, ali i prilagođavanja realnim uslovima tržišta.